Hoeveel mensen zullen dit jaar weer het EK Voetbal bekijken? De laatste voorspellingen

Van 14 juni tot en met 14 juli kunnen we weer genieten van het EK, dat dit keer dichtbij huis plaatsvindt. Door heel Duitsland nemen de beste teams van Europa het tegen elkaar op en dan vraag je je misschien af hoeveel mensen er achter de buis zitten met knikkende knieën en zwetende handjes. In dit artikel delen we de laatste voorspellingen, en andere leuke weetjes over voetbal en TV.

Hoeveel mensen kijken naar voetbal?

Laten we eerst eens kijken hoeveel mensen normaal gesproken de grote kampioenschappen volgen, zoals het EK en het WK voetbal. Dan hebben we het natuurlijk over de traditionele kijkbuis als online.

Het WK in 2022 was in ieder geval onvoorstelbaar populair. 78.7% van alle inwoners (6 jaar en ouder) heeft in ieder geval een stukje bekeken. Iets meer dan het EK van 2021 (uitgesteld van 2020 naar 2021 vanwege de pandemie), met een percentage van 77.4%. Het lijkt er dus op dat het aantal kijkers blijft stijgen, want voor het WK van 2018 was dit percentage een stuk lager met 71.2%.

Voorspelling EK 2024


Als we aan de hand van deze cijfers een voorspelling zouden maken, dan zou dit in ieder geval een groter percentage zijn dan 79%. We kunnen dit vergelijken met een “over/under bet”, maar dan niet met een x-aantal doelpunten, maar een x-aantal kijkers die voor de buis gekluisterd zitten in Nederland. Dus als we zouden inzetten op EK 2024 in Duitsland, dan zou het aantal mensen dat het EK gaat kijken meer dan 12,5 miljoen zijn.

Hoeveel mensen wereldwijd volgen het EK op TV?

Tijdens iedere wedstrijd van het EK in 2021, zaten ongeveer 100 miljoen kijkers achter de buis volgens UEFA. In totaal werd het kampioenschap zelfs bekeken door 5.2 miljard mensen, waarmee het zelfs een van de best bekeken kampioenschappen is. De finale van het WK in 2022 deed hier een behoorlijk schepje bovenop en de finalewedstrijd werd bekeken door 1.5 miljard mensen volgens Fifa. Die overigens ook lieten weten dat het evenement zelfs beter bekeken is dan de Super Bowl.

Welk team gaat het EK winnen in Duitsland?

Op het moment van schrijven zitten we nog in de groepsfase, waardoor het extra interessant is om te voorspellen wie het EK zal winnen dit seizoen. De grootste kanshebber volgens een betting site in Nederland is Engeland, op de voet gevolgd door Frankrijk. Gastland Duitsland maakt volgens deze sportsbook ook een grote kans en staat nog net in de top 3. De volgende plek in deze ranglijst van grootste kanshebbers is gedeeld, en voor Portugal en Spanje. De voorspelling voor Oranje is iets minder, met een achtste plek na België en Italië. Het belooft dus een pittig toernooi te worden, aangezien Nederland is gekoppeld aan Frankrijk.

Wanneer was de eerste voetbalwedstrijd op TV

We sluiten af met een historisch feitje, want hoewel we tegenwoordig niet meer zonder een scherm kunnen, was de eerste voetbalwedstrijd op de Nederlandse televisie te bekijken op 25 oktober 1953. Nederland won toen met 1-0 van België, in het Feyenoord stadion in Rotterdam.