Hoe een zieke boom een nationale discussie werd

In de documentaire ‘Requiem voor een boom’ die KRO-NCRV Eerste Pinksterdag zondag 15 mei om 21.00 uur op NPO 2 uitzendt, staat de kastanjeboom centraal waarop Anne Frank uitkeek in de binnentuin van het Achterhuis.

In 2007 bleek de boom aangetast te zijn door een schimmel. Het stadsdeel Centrum in Amsterdam oordeelde dat hij een gevaar voor de omgeving is en gekapt moet worden. Dat leidde tot een storm van protest. Een uitspraak van de rechter voorkomt ternauwernood dat de zaag in de boom wordt gezet.

Bedevaartsoord
De boom werd een bedevaartsoord voor boomknuffelaars, kruidenvrouwtjes, boomchirurgen en nieuwscamera’s. Ondanks een op maat gemaakte ijzeren constructie om hem te stutten, viel de boom om tijdens een storm in de zomer van 2010. Hij werd in stukken gezaagd en afgevoerd. (zie video hieronder)

Wat volgde is nog een reeks van ruzies en rechtszaken. Filmmaker Michel Brongers laat zien hoe en waarom de gemoederen zo hoog opliepen. De boom werd een toonbeeld van de krampachtige relatie van Nederland met haar oorlogsverleden. (foto KRO-NCRV)

Bron KRO-NCRV

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*