‘Het Klokhuis zoekt Ontwerpers’-winnaars bekend

Een jury met bekende ontwerpers heeft 5 prijswinnaars geselecteerd uit de ruim 1100 ingezonden ontwerpen voor de wedstrijd ‘Het Klokhuis zoekt Ontwerpers’. “We zijn overweldigd door het grote aantal slimme, mooie en innovatieve ideeën. De manier waarop de deelnemers hebben nagedacht over verbeteringen in hun directe omgeving belooft wat voor de toekomst”, aldus juryvoorzitter Carole Baijings, ambassadeur van Dutch Design Week 2014.

Het thema voor de ontwerpwedstrijd was: ‘Iedereen aan tafel’. Aan de kijkers van Het Klokhuis werd gevraagd onderdelen voor een dinersetting te ontwerpen in vijf categorieën; bestek, tafel, stoel, bord en lamp. De winnende ontwerpen worden in samenwerking met Design Academy Eindhoven uitgewerkt tot prototypes.

De uiteindelijke ontwerpen worden gebruikt voor het Klokhuis Designdiner en tentoongesteld tijdens de Dutch Design Week 2015 (17 t/m 25 oktober). Het juryrapport en de winnende ontwerpen zijn te bekijken op hetklokhuis.nl.

De jury:
Carole Baijings      (ontwerper, juryvoorzitter, ontwerpbureau Scholten & Baijings)
Dirk van der Kooij    (ontwerper Studio Dirk van der Kooij)
Marije Vogelzang    (ontwerper, Studio Marije Vogelzang)
Hugo Vrijdag        (beeldend kunstenaar, De Ontdekfabriek)
Jochem Otten        (hoofd onderwijs, Design Academy Eindhoven)
Fancy van de Vorst    (Gemeente Eindhoven)
Jan Pieter Schaap    (regisseur Het Klokhuis)

Juryrapport over de winnende ontwerpen:
Ontwerper: Pelle  (9)          
Naam ontwerp: Pelled

Een heel slim concept. De jury was zeer te spreken over het technisch vernuft en het idee achter de lamp. Door de energiebesparing past de lamp helemaal in het idee van ‘social design’. Ontwerpen om de wereld beter te maken. Met de combinatie van het mechaniek van een ouderwetse staartklok en de techniek van LED-verlichting is een heel spannend ontwerp ontstaan dat ook nog eens heel mooi kan worden. De grote uitdaging ligt natuurlijk in de uitwerking maar de jury heeft daar alle vertrouwen in.

Ontwerper:  Juul  (10)        
Naam ontwerp: Prullenbakkenstoel 1.0

‘Je kent het wel, zit je net lekker, moet je iets weggooien….’.  Inderdaad een herkenbaar probleem voor de juryleden. Met deze prullenbakkenstoel heeft de ontwerper daar een hele slimme oplossing voor bedacht. Een goeie combinatie van functies. Bovendien zou zo’n stoel nog een belangrijke rol kunnen spelen in de dagelijkse afvalscheiding. Daarmee is het ook een heel duurzaam ontwerp. Als je dan als jury ook nog het mooie klapmechaniek van de zetel in ogenschouw neemt dan kom je tot de conclusie: “Dit is een topontwerp.”

Naam ontwerper: Sophia  (12)  
Naam ontwerp: Weg social media, kom praten

Een zeer modern ontwerp waarin een eigentijds probleem wordt aangepakt. Aan hoeveel tafels wordt het samenzijn tijdens de maaltijd niet verstoord door bellers, appers of gamers? Met dit ontwerp wordt afgerekend met dit herkenbare probleem. Met dit bord, waarin de tafelgenoten hun  smartphone ‘verstoppen’, krijgt een goed gesprek aan tafel weer een eerlijke kans. Een slimme oplossing die er ook nog eens mooi uitziet. De jury kijkt uit naar de uitvoering!

Naam ontwerper: Frederik (12)
Naam ontwerp: De bewegende lepel

De jury vond in dit ontwerp een geniaal idee. Door goed naar de natuur te kijken vond de ontwerper een hele goeie oplossing voor een bestaand probleem. Als je een kip optilt en heen en weer beweegt houdt ze haar kop gewoon stil. Aanleiding voor de ontwerper om na te denken over deze bewegende, of eigenlijk niet-bewegende, lepel. Een bevrijdende oplossing voor een groep mensen die last heeft van trillende handen en die daar echt behoefte aan heeft. Wel een enorme technische uitdaging, maar de jury durft die uitdaging samen met de ontwerper aan te gaan. Kunnen we het antwoord vinden op deze ‘ontwerpvraag’?

Naam ontwerper: Clim  (12)
Naam ontwerp: Multifunctionele speltafel

Haal de spelletjes uit de kast en verwerk ze in het middelpunt van de eetkamer. Daardoor wordt het gezelliger om aan tafel te zitten en aanlokkelijk om je game te verruilen voor een actief spel. Dat vond de jury een heel goed idee. Niet alleen omdat het gezelliger wordt in huis, maar ook omdat je met de grafische elementen van spelletjes ook een hele mooie tafel zou kunnen ontwerpen. De jury ziet uit naar de uitwerking van dit idee.

‘Het Klokhuis zoekt Ontwerpers’ is een samenwerking van Het Klokhuis, Dutch Design Week, Design Academy Eindhoven, De Ontdekfabriek en de gemeente Eindhoven. Doel van de ontwerpwedstrijd is om kinderen te stimuleren na te denken over hoe hun omgeving is ontworpen en hoe ze daar zelf invloed op kunnen uitoefenen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*