Hier zijn de Van Rossems

Waar zijn de van Rossems? Donderdag 29 januari waren zij in Utrecht waar het nieuwe NTR-programma Hier zijn de Van Rossems werd gepresenteerd aan de pers. Maarten, Vincent en Sis van Rossem gaan in het programma op stedentrip en delen hun historische kennis met elkaar en met de kijkers. Vanaf 6 februari te zien op NPO 2.

In de zes afleveringen van Hier zijn de Van Rossems bezoeken broers en zus Van Rossem zes steden. Vincent van Rossem is architectuurhistoricus, Sis kunsthistoricus en Maarten algemeen historicus. Wat de makers betreft een ideale combinatie: “Mensen gaan graag op stedentrips. Dit programma brengt kennis die helpt een stad te waarderen. De drie elementen die het leuk maken om een stad te bezichtigen komen bij elkaar”, verklaart eindredacteur Jan van Holsteyn. “Drie deskundigen en drie Van Rossems. Ze delen humor en relativering. Ze hebben een mening over alles en iedereen en altijd. Ze weten het zo te verwoorden dat het altijd leuk is om naar te luisteren of je het met ze eens bent of niet.”

“Ze stoppen niet, ze hebben allemaal een verhaal en dat zal verteld worden. Ze zijn het niet altijd eens en dat zal ook verteld worden” – eindredacteur Jan van Holsteyn over de drie Van Rossems

De makers
Voor regisseur Remco Groen was het werken met drie uitgesproken Van Rossems soms een uitdaging. “Maarten is werken voor tv werken gewend, die houdt zich keurig aan vier minuten. Sis gaat colleges geven. Als je haar zegt dat het beknopt moet, komt ze op zeventien minuten”, lacht hij. “Soms is het lastig, ik ben gewend te werken met mensen die je makkelijker te sturen zijn. (…) Maar ze zijn eerlijk en straight forward. Het is erg leuk om te doen.” Of er nog een seizoen komt? “Ze willen het liefst naar het buitenland. We maken er al grappen over: ‘Daar gaan de Van Rossems’. Maar het zal afhangen van budget.”

Bernard van den Bosch van Skyhigh Tv kwam met het idee voor het programma. Hij kende Maarten van Rossem al van ‘De slimste mens’, sprak weleens met hem over zijn familie en wist dus dat zijn broer stadshistoricus en zijn zus kunsthistoricus is. Van den Bosch zag Maarten bovendien met zijn broer Vincent in De Wereld Draait Door. “Twee mopperkontjes. En ze zeiden: ‘Onze zus is nog erger’. Ze hebben het mopperen tot stijlmiddel verheven. Dan wordt het grappig.” Hij wilde graag een programma met alle drie maken en het bezoeken van steden waarin zij alle drie iets over hun specialisme kwijt kunnen, lag dus voor de hand. 

“Ze zijn alle drie boven de zeventig, maar Maarten spreekt ook een jong publiek aan. Toen we voor opnames in Maastricht rondliepen, wilden studenten met hem op de foto.” – Bernard van den Bosch, Skyhigh TV

De Van Rossems over de aflevering
Terwijl de eerste aflevering wordt getoond aan de pers, zitten de Van Rossems op de eerste rij hartelijk om elkaar te lachen. Het is de eerste keer dat ze een voltooide aflevering zien. Sis merkt na de vertoning op dat ze blij is dat het inhoudelijker is dan ze had verwacht.  -“Ik ben er praktisch volledig uitgeknipt”, constateert Maarten op zijn gebruikelijke toon. Vincent verbaast zich over zijn accent: “Ik zou heel graag willen dat ik ABN zou kunnen spreken. Los daarvan hoop ik dat men het leuk vindt.” Maarten voegt daaraan toe: “Wij vinden het sowieso leuk.”

Sis vindt het heel verstandig dat zij en haar broers geen zeggenschap hadden over wat er wel en niet in de uitzendingen komt. “Kun je je voorstellen wat er zou gebeuren als wij alle drie inspraak zouden hebben? Dan zou er nooit een programma zijn gekomen.” Haar broers beamen dat volmondig.

Het is wel duidelijk dat er bij de Van Rossems geen meningen onder stoelen of banken worden gestoken. Op de vraag of ze iets van elkaars kennis hebben opgestoken, reageert Maarten als volgt: “Zij waarschijnlijk niet van mij. Maar ik kijk wel anders naar huizen nu. Niet om mijn broer een veer in zijn reet te steken”, relativeert hij onmiddellijk.

Vincent van Rossem over de samenwerking met Maarten
Vincent vertelt na afloop van de presentatie over de samenwerking met zijn broer die meer televisie-ervaring heeft: “Dat maakt het makkelijk, hij bewaart rust en kalmte. Ik zou het vreselijk vinden om het alleen te doen. Met drieën werkt ’t lekker. Lang geleden hebben we al eens wat met zijn tweeën geprobeerd”, blikt hij terug. “Ik kwam niet aan het woord. Het is moeilijk Maarten te onderbreken.” De formule van Hier zijn de Van Rossems om elkaar over hun expertise te vertellen, bevalt hem dan ook goed. “Ik vertel over architectuur, daar weet Maarten zó weinig van, dat kan prima. Dit liep vanaf het begin al goed. Misschien omdat we ouder worden.”

“In de aflevering over Dordrecht geeft Maarten een prachtig college over de gebroeders De Witt”, tipt Vincent van Rossem 

App met stedenroutes
Tegelijk met het programma werd ook de app NTR Routes, gratis beschikbaar voor iOS en Android. De app is voortgekomen uit de NTR Challenge, een interne competitie die als doel heeft de innovatie binnen de NTR te stimuleren. Het idee van Jorien van Dam was de winnaar en zij presenteerde donderdag het resultaat. 

In de app zijn de routes te vinden om de zes steden uit Hier zijn de Van Rossems te bezichtigen met clips uit het programma. Ook filmpjes uit het eigen archief worden gebruikt. Eén van de doelen van de app is beeldmateriaal een tweede leven te geven. In de toekomst worden ook andere programma’s gekoppeld, als voorbeeld noemt Van Dam Landinwaarts van Dieuwertje Blok.

Vincent en Maarten van Rossem in De Wereld Draait Door:

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*