TV-Moment: ‘Sensatiejournalistiek bij Gladbecker gijzeldrama’ (1988)

Spreekbuis.nl brengt de hoogtepunten, maar ook dieptepunten uit de Nederlandse televisiegeschiedenis onder de aandacht. Dit maal: ‘Gladbecker gijzeldrama in beeld’.  
 

Het Gladbecker gijzeldrama was een ophefmakende misdaad dat werd gekenmerkt door een sterk doorgedreven sensatiejournalistiek. Op 16 augustus 1988 overvielen Dieter Degowski en Hans-Jürgen Rösner een bankkantoor in Gladbeck, Hier gijzelde zij een aantal mensen en vluchtten twee dagen door Duitsland en Nederland. De gijzeling eindigde twee dagen laten met een controversiële ingreep van de politie op de snelweg, waarbij drie mensen omkwamen. 

De gijzelnemers Rösner en Degowski gaven tijdens hun vlucht live-interviews voor de radio en televisie, en lieten reporters bij hen in de vluchtwagen plaatsnemen. De voortdurende nabijheid van journalisten hinderde het optreden van de politie. Later werd er in meerdere politieke debatten over de grenzen van de journalistiek gediscussieerd. 

In 2013 kwam er een speelfilm uit over het gijzeldrama. Vorig jaar bracht  de Duitste zender WDR de gijzeling nogmaals onder de aandacht door middel van een documentaire.

Videofragment Journalisten interviewen gijzelnemer:

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*