Licht Uit Spot Uit: Kees Schilperoort

De grijsaards onder u kennen Kees Schilperoort (1917-1999) nog van de Boertjes van Buut’n, bekend van de muzikale imitaties op de KRO-radio en vanaf 1966 op tv. Maar wie Kees Schilperoort zegt, zegt vooral Raden Maar, een telefoonspelletje dat decennia letter door Q-Music dunnetjes zou worden overgedaan.

Het was altijd lachen geblazen met Schilperoort, die na zijn pensioen in 1981 doodleuk met een variatie op dit programma bij Veronica aan de slag ging. Wekelijks moesten luisteraars in De Stemband raden welke bekende Nederlander er aan het woord was. Toen Erik de Zwart in 1992 Radio 538 oprichtte, verhuisden Schilperoort en z’n fles jonge klare mee om De Piepshow te gaan maken, nog maar eens een variatie op hetzelfde thema.

In 1998 ging hij opnieuw met pensioen en op tweede kerstdag in 1999 overleed hij aan een nierziekte. In 2003 werd De Stemband uitgeroepen tot leukste radioprogramma aller tijden. Kees Schilperoort deed meer dan radiogein trappen: hij werkte ooit voor Koningin Wilhelmina en sprak de stem in van Alfred J. Kwak’s Professor Hannibal. Aanvankelijk wilde hij trouwens journalist worden, want ‘journalisten zitten alleen maar in de kroeg en gaan achter de wijven aan. Dat is nou precies waarom ik dat vak in wilde.’

Lees het hele artikel op Licht Uit Spot Uit.

Videofragment Harry Vermeegen en Henk Spaan (Pisa) schapen Kees Schilperoort van de weg (Veronica 1983):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Alice Cooper danst met Kees Schilperoort in Countdown Cafe (1989)  

via Baars Classic Rock

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*