Goois kakbacchanaal in Hilversums raadhuis

Sinds gisteren heeft nu ook het Gooi haar eigen variant op het populaire Nationale Dictee dat jaarlijks in december door de NPO wordt uitgezonden. Een belangrijke rol in de eerste editie was weggelegd voor NOS-journalist en nieuwslezer Raymond Serré, die het dictee schreef.

Zijn collega Herman van der Zandt, bij een breed publiek als Herman de Schermman, presenteerde het Groot Goois Dictee in de Raadzaal en Burgerzaal van het statige Hilversumse Dudokraadhuis. Hij oogstte applaus en bewondering. Juryvoorzitter Pieter Broertjes, burgemeester van de Mediastad, twitterde enthousiast dat er een nieuwe Philip Freriks was geboren.

Mataglap
Zoals wel vaker gebeurt onder taalliefhebbers, ontstond ook nu hier en daar wat discussie over punten en komma’s. Het Gooi met een hoofdletter op Het, of juist niet? Serré liet zich ruiterlijk corrigeren. Het Maleise woord Mataglap, is dat niet toch Mataklap? Mag allebei.

Het dictee behandelde vooral de psyche van de Gooise mens. Voorheen een type, dat “schorriemorrie niet tot de kring toelaat, want op de feestjes in de feeeriek verlichte tuinen met gesoigneerde bosschages moest het altijd ouwe-jongens-krentenbrood blijven”.

Maar, de tijden veranderen, stelde Serré in zijn dicteetekst vast. “Waar vroeger buitenstaanders werden geweerd, worden nu straatbarbecues gehouden, waar de sateetjes broederlijk worden gedeeld met nieuwkomers”.

 
Dicteenomaden
Opvallend was verder dat er veel deelname van mensen was, die je als dicteenomaden zou kunnen omschrijven.Het gaat dan om taalliefhebbers die de diverse varianten van het Nationaal Dictee in Nederland aflopen. Rein Leentfaar werd na enige discussie met nul punten de uiteindelijke winnaar. Bij de scholieren won Daniel Jacobs(18) van het Gemeentelijk Gymnasium in Hilversum.
 
Oud nieuwslezer Joop van Zijl en de Hilversumse SP wethouder Arjo Klamer behoorden verder tot de deelnemers. Voor het goede doel , bestrijding van de laaggeletterdheid in Hilversum, doneerden deelnemers en sponsors 4500 euro. De uitzending was rechtstreeks te zien op de lokale omroep RTi Hilversum.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*