Gemeente Hilversum helpt bij behoud MCO-archief

De gemeente Hilversum is een offensief begonnen om de rijksoverheid ervan te overtuigen dat het archief over de omroepmuziek, dat nu in de kelders van het Muziekcentrum van de Omroep aan de Heuvellaan ligt, behouden moet blijven.

Wethouder Jaeger vraagt om Haagse subsidie, maar ziet ook mogelijkheden om als Mediastad zelf bij te dragen.Financieel en ook praktisch. Hij is bereid om als gemeente de handen uit de mouwen te steken als het gaat om het meehelpen bij het zorgvuldig bewaren van wat hij een belangrijk stuk culturele erfgoed noemt.

Rotgeschrokken
Jaeger bracht deze week voor het eerst een bezoek aan het archief. “Ik moet u zeggen, ik ben me rotgeschrokken. Dat wij in Hilversum zo omgaan met onze historie. Als ik zie wat voor componisten daar al hun handgeschreven muziek hebben liggen, televisetunes die daar zo op stapels liggen”.

“Gelukkig goed beschermd en klimatologisch op orde. Maar dat we dat niet hebben opengesteld is toch wel heel ernstig”. Een belangrijk deel van de 400.000 bladmuziektitels die onder het MCO bewaard liggen is nog niet op digitale wijze gecatalogiseerd.

Expertise
“In het culturele budget van de gemeente zit ook geld voor archieven. Maar belangrijker is nog dat wij als Hilversum onze expertise inbrengen als het gaat om digitalisering. We zouden die capaciteit misschien maar eens ter beschikking moeten stellen”

Luister hier naar het interview met Jaeger voor de lokale omroep RTi Hilversum.
 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*