Gemeente Hilversum en Media Perspectives in de bres voor de AV-sector

De gemeente Hilversum en Media Perspectives hebben namens de AV-sector deze week een gezamenlijke brief naar het kabinet gestuurd. In deze lobbybrief wordt ondersteuning gevraagd om contentproducenten zo snel mogelijk weer op volle productiesterkte te laten komen, en zo ook de werkgelegenheid te behouden.

Media Perspectives meldt: ‘Diverse bedrijven in de mediasector hebben ons laten weten dat als gevolg van corona, de producties drastisch zijn afgenomen. De producties die nog gemaakt worden, zijn nu substantieel duurder en moeilijk te financieren, omdat de producties niet verzekerbaar zijn. Tegelijkertijd is de financierbaarheid sterk teruggelopen, omdat er minder inkomsten zijn uit de verkoop van producties. Dit treft dus niet alleen de producenten, maar ook de exploitanten en facilitaire bedrijven. Kortom de gehele AV-keten wordt hierdoor getroffen.’

Bovendien is er volgens hen sprake van een sterk naijl-effect. Programma’s worden altijd ver vooruit geproduceerd, voordat ze echt in exploitatie genomen worden. Als er nu minder geproduceerd wordt vanwege corona, liggen er volgend jaar geen programma’s die verkocht kunnen worden aan de verschillende platforms. Dus het leidt niet alleen nu tot knelpunten, maar veroorzaakt opnieuw een dip in de inkomsten in de volgende jaren. Een effect dat vooral in de mediasector een groot probleem is.

In de lobbybrief wordt om een aantal steunmaatregelen gevraagd, waaronder het preventief laten testen op COVID van medewerkers die voor de camera werken, het weer verzekerbaar maken van producties door een garantstellingsfonds van 10 miljoen euro op te zetten en het aanbieden van een overbruggingsfinanciering  van 90 miljoen euro.

Lees op de website van Media Perspectives de volledige brief die aan de staatssecretaris van het Ministerie van EZK is verstuurd.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*