Gebouw voormalige Wereldomroep nu rijksmonument

Erkenning voor het werk van een bedrijf dat er ruim 3 jaar niet meer is gevestigd. De denkbeeldige vlag mag uit voor de Wereldomroep. Hoe dan ook heeft de Mediastad Hilversum er wel nu een rijksmonument bij. De Gooi en Eemlander meldt dit vrijdag na een vraag aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Het Hilversumse pand is een van de 89 wederopbouwmonumenten uit de jaren 1959 tot 1965 die minister Bussemaker in 2013 wilde aanwijzen als rijksmonument. Het college van burgemeester en wethouders van Hilversum adviseerde vorig jaar mei positief. Later volgde de Raad voor Cultuur. De status van rijksmonument geldt sinds 19 januari dit jaar.

Het omroepgebouw met vijver is ontworpen door van architecten J.H. van den Broek en J.B. Bakema en werd in 1961 geopend door koningin Juliana. Het is volgens de omschrijving van de rijksdienst onder meer bijzonder omdat het op opmerkelijke wijze ’uitdrukking geeft aan de ontwikkeling van de radio en televisiewereld in Nederland’.

,,De Wereldomroep ontwikkelde zich los van de bestaande zuilen tot een omroep die wereldwijd beluisterd werd. Het neemt ook een bijzondere plek in in het oeuvre van bureau Van den Broek en Bakema, dat in de wederopbouwperiode een vooraanstaand en internationaal georiënteerd architectenbureau was”. De Wereldomroep stopte in 2012. Bij die gelegenheid maakte eindredacteur Peter Veenendaal van de Nederlandse afdeling deze video.

 

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*