Frits Spits: ‘Iedere dag dat ik radio maak is een feest’

In de #RADIO100 is Frits Spits, samen met Lex Harding, Willem van Kooten, Hanso Idzerda Schotanus en Kees Buurman verkozen tot de invloedrijkste personen in 100 jaar radio.

Ter ere van het honderdjarige bestaan van radio is de lijst in het leven geroepen. In de lijst zijn honderd Nederlanders opgenomen die volgens Arjan Snijders, initiatiefnemer van de RadioRing, mediahistoricus Huub Wijfjes en mediadeskundige Ron Vergouwen voor de radio onmisbaar zijn geweest. Het driekoppige panel vindt Spits “enorm inhoudelijk gedreven, doordacht en voorbereid”.

De bekendmaking is niet onopgemerkt aan de radiomaker voorbijgegaan. “Ik heb het ook gelezen”, zegt Spits bij het programma Spraakmakers (NPO Radio 1). “Als het over jezelf gaat ben je heel verbaasd, dat is een beetje vervreemdend.” Maar als presentator van De Taalstaat en taalliefhebber heeft Spits op het woordje ‘impact’ wel iets op te merken. “Een lelijk woord”, aldus het radio-icoon. 

Radio maken doe je niet voor jezelf. Je doet het voor diegene die naar je luistert.

Radio maken verveelt de 71-jarige radiomaker tot op de dag van vandaag bij lange na niet. Spits zegt zich nu al te “verheugen op de verhalen” die hij morgen op de radio aan luisteraars kan vertellen. “De luisteraar heb ik altijd heel sterk in het vizier. Je maakt het niet voor jezelf. Je doet het voor diegene die naar je luistert.”

Volgens het radio-icoon is het belangrijk dat luisteraars steeds opnieuw verrast worden. “Als de luisteraar van tevoren weet wat je gaat doen, is het niet spannend meer en gaat hij niet meer luisteren.” Zodra de luisteraar daadwerkelijk verrast wordt, ontstaan volgens Spits “elektriciteit en spanning in een uitzending.” 

Bekijk hier het gehele fragment.

#RADIO100 is mede-mogelijk gemaakt door Stichting Hilversum Marketing.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*