Frank van ’t Hof: ‘De band met luisteraars in de nacht is uniek’

[INTERVIEW] Voor de Nachtwacht Award 2019-verkiezing voor het beste nachtprogramma op de Nederlandse radio interviewt Spreekbuis diverse radiomakers. Ditmaal: Frank van ’t Hof (NPO Radio 2/ BNNVARA)

Je bent de afgelopen jaren op verschillende tijdstippen zowel ‘s nachts als overdag op de radio te horen geweest. Wat vind je zelf de mooiste tijd om radio te maken?
De nacht, absoluut de nacht! Ik vond het vroeger altijd super cliché om te lezen in interviews met andere DJ’s. Maar nu ik het zelf een aantal jaren heb mogen doen, kan ik met zekerheid zeggen dat de nacht absoluut het allerleukst is om radio te maken. Ik heb op veel andere plekken op zender programma mogen maken, maar de band met luisteraars in de nacht is uniek en met geen enkel ander moment van de dag te vergelijken.

In de nacht zijn de omroepgebouwen en de studio’s vaak verlaten. Is radiomaken in de nacht een eenzaam beroep? 
Toen mijn radioprogramma ‘Vroeg op Frank’ nog dagelijks tussen 04:00 – 06:00 uur werd uitgezonden maakte ik het programma altijd met producer. Ik zat dus nooit alleen in de studio! In het begin was Radio 2 tussen 01:00 en 04:00 uur nog ‘non-stop’. Het was dan wel wennen als ik binnenkwam in een lege studio om vier uur een bandje uit moest zetten en dan radio ging maken. Wat ik soms wel deed en wat de hogere omroepbazen nog steeds niet weten, is dat ik dan eerder begon! Soms wachtte ik totdat de laatste programmamakers om 01:00 uur naar huis gingen, dan ging ik in de studio zitten, zette ik stiekem het non-stop bandje uit en ging ik radiomaken op Radio 2. Met de naam ‘de verboden nacht’, had ik dan uren lang luisteraars aan de lijn, gaf ik prijzen weg en speelde ik ter plekke bedachte spelletjes. Helemaal alleen in de studio, met de lijnen continu roodgloeiend. Dat mis ik wel!

Overigens vind ik ’s nachts radio maken in mijn eentje, in een lege studio helemaal niet erg. Mijn programma Funky Frank’s (za-zo 00:00 – 02:00 uur) maak ik helemaal alleen. Het is heerlijk om in de studio te gaan staan, de speakers flink hard te zetten, een blikje bier open te trekken en twee uur lang alleen maar dansbare funky disco muziek te draaien. Soms met veel luisteraars aan die lijn die terugkomen van een feestje, gewoon moeten werken of een eigen thuisfeestje willen creëren met de radio aan. Maar soms ook gewoon met alleen maar muziek. Dat programma is zo’n lekker programma te maken!

Het programma Funky Frank’s heeft door de muziek wel wat weg van de Soulshow. In hoeverre heb je voor dit programma naar Ferry Maat gekeken?
Natuurlijk heb ik alle Soulshow CD’s en vind ik het leuk om naar oude opnames te luisteren, ook heb ik af-en-toe de livestream van Ferry aanstaan. Maar ik moet je eerlijk zeggen dat de inspiratie niet specifiek bij de Soulshow van Ferry Maat vandaan komt. Toen ik 17 was en bij BNN solliciteerde als producer voor het discoprogramma ‘Het Platenpaleis’, heb ik me volledig door dat gesprek gebluft. Ik had helemaal geen verstand van disco, soul & funk muziek. Natuurlijk kende ik de basis dingen wel (Aretha Franklin, Trammps etc), maar verder had ik geen idee. Daarna heb ik een flinke inhaalslag gemaakt en ben ik me heel erg in die muziek gaan verdiepen, veel CD’s gekocht, docu’s gekeken, hitlijsten doorgespit etc. Toen we op Radio 2 startten met de Soulnight wilde ik daar heel graag onderdeel van uitmaken, eerst als vervanger van Gerard Ekdom en nu met mijn eigen programma ‘Funky Franks’.

Je staat onder contract van BNNVARA. Is het statuur van deze omroep organisatie nog in je programma terug te horen?
Tuurlijk, door de samenstelling van onze radio redactie zit BNNVARA in het bloed van de medewerkers.

Wat is volgens jou bij het publiek de grootste misvatting over nachtradio?
Ik kreeg toen ik in de nacht zat vaak de vraag van mensen: ‘Wil je niet naar een betere tijd’? Maar ik heb de nacht nooit gezien als een opstapje naar een andere tijd op zender of als een ondergeschoven kindje! Bij Radio 2 nemen we de nacht heel serieus, is het geen opleidingstraject, maar maken we er volwaardige radioprogramma’s. Radioprogramma’s waar ongekend veel reacties op binnenkomen. Ik begon om vier uur altijd met het weggeven van een bumpersticker, daar stonden om kwart voor vier de lijnen al roodgloeiend voor. De nachtluisteraars zijn zo betrokken, het voelt alsof je radio aan het maken bent met een hele grote familie of vriendenclub. Iedereen luistert heel nauwkeurig en elk woord heeft impact. Ik krijg nu nog vrijwel elke week van luisteraars te horen dat ze het programma missen in de nacht. En ik moet je eerlijk zeggen: ik mis het ook.

Naast radiomaken ben je ook nog zeer actief achter de schermen. Wat vind je zelf het leuks?
Ik heb altijd alle facetten van het radio maken fantastisch gevonden. Maar de combi tussen zelf radio maken en het actief zijn achter de schermen maakt ’t het allerleukst. Alhoewel ik daar in het verleden misschien net iets te ver in ben gegaan. Ik heb een jaar lang mijn eigen radioprogramma in de nacht (04:00 – 06:00 uur) en de middagshow op 3FM met Frank van der Lende gemaakt (16:00 – 18:00 uur), dan deed ik ook nog de vrijdagavond op Radio 2 (Platenpaleis) en nog wat losse projecten achter de schermen. Ik vond het op dat moment fantastisch en was super gelukkig, maar de bazen dachten daar anders over. Toen was ik heel boos dat zij zeiden dat ik keuzes moest gaan maken, maar achteraf hadden ze misschien toch wel een goed punt.

Met name het maken en technisch uitwerken van locatie-uitzendingen is wat ik erg leuk vind. Ik heb er inmiddels al flink wat gemaakt, ook in het buitenland. Het is een fantastische uitdaging om ervoor te zorgen dat locatie-uitzending voor programmamakers hetzelfde voelt als in de studio, dat de programmamakers nergens aan te kort komen en dat het op de radio fantastische klinkt.

Omroepen hebben de afgelopen jaren flink bezuinigd, maar meer kostenreducties zullen hoogstwaarschijnlijk komende tijd nog worden doorgevoerd. Bestaat nachtradio met een presentator over 5 jaar nog?
Mijn gevoel zegt dat nachtradio altijd zal blijven bestaan! Het zou stom zijn om ermee te stoppen: je creëert  door de nachtradio een hele persoonlijke band met je luisteraar wat ervoor zorg dat luisteraars op andere momenten van de dag ook reageren en zich betrokken voelen bij de zender. Misschien dat de vorm van nachtradio veranderd en dat we wellicht wat meer gaan experimenteren in de nacht. Zoals bijvoorbeeld het uitwerken van nieuwe vormen van radio of technieken.

De Nachtwacht Award 2019
De Nachtwacht Award is een radioprijs gericht op nachtprogramma’s tussen 0:00 en 6:00. Op Spreekbuis.nl/nachtwachtaward kan het publiek stemmen op haar favoriet. Dinsdag 29 januari wordt de winnaar bekend gemaakt. 

De Nachtwacht Award wordt mede-mogelijk gemaakt door Spreekbuis.nl en Hilversum Marketing.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*