Ferry Maat (Soulshow): ‘Online radio heeft alleen maar voordelen!’

Op OnlineRadioAwards.nl is het nu mogelijk om te stemmen op je meest favoriete online radiostations, podcasts en presentatoren. We zetten komende tijd diverse radiomakers en podcasters in de spotlights. Dit maal: Ferry Maat (Soulshow Radio).

Je hebt voor heel wat radiostations gewerkt. Wat zijn de voordelen nu je een eigen radiostation hebt?
Online radio heeft alleen maar voordelen! Ik ben een control freak, bepaal lekker zelf wat er gedraaid wordt of ’t nu oude of nieuwe tracks zijn. Heerlijk, geen gezeik over muziek. Nadeel is dat ik de enige ben die weet hoe het station werkt. Mijn Station Playlist systeem is gegroeid en ge-finetuned in de afgelopen jaren en wijkt best af van de normaal gangbare manier van programmeren, maar zo wil ik ’t nou eenmaal. Niet alles moet risicoloos en voorgebakken uit de computer komen, ik laat me net als de luisteraar graag verrassen.

Terwijl nieuwe technologieën vooral door jongeren als eerste worden omarmt, lijkt dat bij online radio toch wel anders. Diverse radio-iconen van boven middelbare leeftijd, zoals jij, Jan van Veen en Adje Bouman hebben al vroegtijdig deze nieuwe mogelijkheden omarmt. Waarom is juist online radio niet leeftijdsgebonden?
Iedereen, oud of jong, met een verstand van techniek kan tegenwoordig een station beginnen. Verstand van het programmeren van muziek is bepalend voor het succes. Ik vind sowieso dat radio niet leeftijdsgebonden is. En dan nog even dit: Het is zo jammer dat die studio-cams de romantiek van radio verpest hebben. Aan hun kont krabbende dj’s en typetjes die er alles aan doen om er mooi en interessant uit te zien op de webcam, leiden af van wat je hoort. Het is maar zelden dat beeld iets toevoegt aan het geluid. Radio moet je voelen, moet sfeer oproepen en je fantasie aan het werk zetten! THIS IS RADIO MAN!!!

Je bent door je online station nu ook in veel andere landen te ontvangen en daarnaast is je 24/7 station niet meer tijdgebonden. Is de online luisteraar anders dan je oude ‘FM-fans’?
Ik ben verbaasd over het aantal luisteraars in de verste uithoeken van de wereld, dit is nou echt het World Wide Web. In met name Duitsland, België en veel landen in Europa luisteren ze Soulshow Radio, maar opmerkelijk is dat Japan op de derde plaats staat terwijl ze daar geen woord verstaan van de jingles, promo’s en oude Soulshows die iedere avond uitgezonden worden. Dat zijn dus pure muziek liefhebbers!

Sinds enkele maanden het je de ‘Gooische enclave’ verlaten en ben je naar Bonaire geëmigreerd. Hoe heb je dat technisch met Soulshow.nl geregeld?
Ergens in een datacentrum in Nederland staat de “uitzendcomputer” van Soulshow Radio. Daar kan ik, waar ter wereld ik ook ben, op inloggen. Zo kan ik nieuwe muziek en alles wat maar nodig is uploaden. Een geweldig systeem. Het enige probleem is de internet snelheid, maar dan moet je er gewoon maar wat meer tijd voor nemen…. en die heb ik gelukkig hier op ’t heerlijke Bonaire.

Vroeger had je een heel aantal collega’s nodig om wekelijks een paar uurtjes Soulshow te maken. Nu zend je in je eentje zeven dagen per week en 24 uur per dag uit. Hoeveel tijd ben je nu aan je station kwijt?
Nou, dat “heel aantal collega’s” is overdreven hoor. De show werd in principe maar door twee man gemaakt. Het uitzend systeem is zo ingericht dat ik rustig een maand met vakantie zou kunnen gaan, mits ik alles van te voren goed programmeer. Maar ja, waar ik vroeger m’n geld mee verdiende, is nu mijn hobby. Het levert niets op, het kost me alleen maar geld maar het is belangrijk om de erfenis van de Soulshow levend te houden. In de praktijk zit ik dus dagelijks minimaal een uur nieuwe muziek te ontdekken, het geluid te perfectioneren en de database te updaten. Daarnaast heb ik hulp van een aantal trouwe fans van de show die de site in de lucht houden en updaten, promo’s in beeld en geluid produceren, mixen maken, de archieven bijhouden, nieuwe muziek aanleveren enz.

Dit jaar is het 45 jaar geleden dat je voor het eerst op de landelijke radio te horen was en daarnaast is het deze maand precies 3 jaar geleden dat je met je online radiostation Soulshow.nl bent gestart. Wat heb je afgelopen jaren geleerd in het opzetten van een online radiostation?
Ik ging zonder enige kennis van internetradio van start. Ben bij de opzet enorm geholpen door mijn zoon Menno die alles voor me geregeld heeft in de begindagen. Kwam er al snel achter dat alle gespreide bedjes die me door lieve collega’s aangeboden werden niet mijn ding waren. Ik wilde alles zelf ontdekken en uitvinden. Als je dat doet weet je beter hoe ’t werkt en zet je alles naar je eigen hand. Momenteel staat er een dijk van een radiostation waar ongelofelijk veel uren in gestoken zijn, maar het was ’t dubbel en dwars waard!

Op Soulshow.nl zijn ook veel van je oude uitzendingen uit de jaren ‘80 en ‘90 te horen. Veel van deze oude Soulshows heb je van fans gekregen die dit in het verleden met hun cassettedeck hebben opgenomen. Ontvang je nog steeds ‘lost tapes’?
It’s the story of my life; als iemand me aanspreekt, hoor ik heel vaak dat diegene nog cassettes met oude Soulshows op zolder heeft liggen. We hebben inmiddels een behoorlijk archief, maar voor de dagelijkse uitzending om 20:00 uur van de OldSkool Soulshow missen we nog steeds de nodige shows uit bijvoorbeeld de jaren ’79-’80-’84-’85’-86′ en ’87. Ook de Radio 10 Soulshows uit de periode ’88, ’89 en ’90 zijn welkom. De reacties op die oude opnames zijn geweldig. Het klinkt misschien wel raar, maar ik betrap me erop dat ik zelf ook regelmatig zit te luisteren. Om eerlijk te zijn besef ik nu pas echt dat de Soulshow wat betreft sfeer, snelheid, techniek en nieuwe muziek z’n tijd vooruit was. Ik ben een gelukkig mens.

Kijk voor meer informatie op www.OnlineRadioAwards.nl

1 Trackback / Pingback

  1. Interviewoverzicht #OnlineRadioAwards

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*