Felle kritiek op Dekker, wel steun Mediawet

Komende week, op 13 oktober, stemt de Tweede Kamer over een groot aantal amendementen en voorstellen voor de nieuwe Mediawet. Afgaande op de discussie van de afgelopen week, tijdens het debat hierover, zullen de door staatssecretaris Dekker voorgestelde wijzigingen in het publieke omroepbestel de steun van de Kamer krijgen.

Amusement zal geen kerntaak meer van de omroep zijn. Toch zullen programma als Banana Split, Ranking the Stars en Heel Holland Bakt mogen blijven, als middel om een groot publiek te blijven trekken. Voor de kijker verandert er dus eigenlijk zo goed als niets.

D66 Mediaspecialist Verhoeven stelde in het radioprogramma Nieuws BV van BNN VARA op NPO 1 vast dat Dekker “een veel te grote mond heeft gehad en zijn oorspronkelijke plannen niet waargemaakt”. Verder krijgen buitenproducenten toegang tot het bestel. Hun rol wordt volgens D66 alleen op papier uitgebreid,  omdat bureaucratie en tegenwerking van omroepen dat in de praktijk dat zullen tegengaan.

Regio
Een van de moties waarover deze week nog gestemd gaat worden is die van SP, die bepleit om het aantal voorlichters bij rijk, provincies en gemeenten drastisach te verminderen. De besparing zou dan ten goede moeten komen aan de regionale journalistiek. De bezuiniging van 17 miljoen euro op de regionale omroepen blijft wat de staatssecretaris betreft overeind staan.

De publieke omroep moet tenslotte aandacht (blijven) besteden aan muziekgenres die commerciële radiozenders laten liggen, zoals jazz, americana en soul, zo werd in de Kamer gezegd. Dekker is het daarmee eens, maar hij kan niet garanderen dat NPO Radio 6 blijft bestaan.
 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*