Nieuwsarchivering internationaal bekroond

Een creatieve, orginele en innovatieve manier om nieuws te archiveren. Zo beoordeeld de jury van FIAT/IFTA het onderdeel Ander Nieuws in de tentoonstelling Voorbij het Nieuws in het instituut Beeld en Geluid in Hilversum. Ander nieuws kreeg vrijdagavond 9 oktober in Wenen tijdens het wereldcongres van FIAT/IFTA een Award.

Het ging om de categorie Most Innotavie Use of Archive bij de Archieve Achievement Awards, die jaarlijks worden uitgereikt aan de bijzonderste initiatieven die de waarde en het gebruik  van audiovisuele archieven promoten. Johan Oomen van Beeld en Geluid nam de prijs in ontvangst.

Database
Samen met mediakunstenaar Geert Mul werkte het instituut aan een project, waarvan de basis een database van 12.000 items was, die geanalyseerd worden met spraakherkenningstechniek. Door zelf midden in de installatie te staan ontdekken gebruikers nieuwe verbanden tussen woorden en nieuwsbeelden.

De jury was enthousiast over de combinatie van interactiviteit en de ervaring van de immensheid van het archief. In de database stponden de NOS Journaals van 20.00 uur tussen 2011 en 2013.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*