Europa-TV: de ondergang van een satellietzender

Het is 35 jaar geleden dat de eerste Europese satellietzender live ging. Europa-TV was een initiatief van ARD, AI, RTE, RTP en de NOS dat in  het najaar van 1985 begon met uitzenden. 

In het begin was de zender alleen in Nederland verkrijgbaar, maar niet veel later was de zender ook beschikbaar in Portugal. In andere landen was Europa-TV via de kabel televisie te zien. Het kantoor van de zender was gevestigd op de Oude Amersfoortseweg in Hilversum. In totaal hadden de vijf publieke omroepen 35 miljoen Zwitserse francs als budget beschikbaar gesteld. Dit budget was eigenlijk bedoeld voor een termijn van drie jaar, maar na 13 maanden was het budget er al doorheen. Hierdoor moest Europa-tv hun uitzendingen alweer staken.

Voormalig NOS-presentator Fred Emmer zou er een nieuwsprogramma gaan presenteren. Het liep echter anders. Fred Emmer: “‘Ik ben op de vermeende sneltrein van Europa-TV gesprongen. Werd door de NOS gedetacheerd. Het leek mij de juiste vernieuwing in mijn werkend leven, het sprak mij heel erg aan. We zouden een Europees journaal gaan maken: Engelsen, Duitsers, Portugezen en Nederlanders. Als de beelden werden uitgezonden, werd vanuit verschillende cabines in de diverse talen commentaar toegevoegd. Iedere nationaliteit schreef z’n eigen tekst. Ik ‘leidde’ de Nederlandse afdeling. Het nieuwsprogramma is nooit van de grond gekomen. Dat betreurde ik zeer; ik had me er me veel enthousiasme in willen storten. Ik heb me een jaar lang bezig gehouden met documentaires, die op dezelfde manier tot stand kwamen. Dat hele Europa-TV is natuurlijk een mislukking geworden. Nu hoor je er nooit meer iemand over” 

Videofragment: Europa TV testcard (1986):

Lees ook het Spreek’buis artikel: De opkomst en ondergang van een droomzender (2008) door Bas Nieuwenhuijsen. 

6 Comments

  1. Hier staat me vaag iets van bij. Zijn er meer beelden van Europa TV en welke programma’s zonden ze uit?

    Toen het stopte met kwamen volgens mij SKY Channel, Super Channel en Kindernet in Nederland. Waren in mijn herinnering leuke zenders. Jammer dat ze zijn gestopt. Een aantal nostalgie zenders zouden heel goed werken in deze tijd denk ik. Een in jaren 70 stijl, een in jaren 80 stijl, een in jaren 90 stijl en zender met oude kinderprogramma’s, films en series.

  2. Ik werkte toen bij een AV bedrijf in Utrecht, Q-Point-in het huidig Media Centrum waar ook RTV Utrecht zit.
    En heb in die tijd nog 1 inch banden staan kopiëren voor Europa TV.
    Ook werd hier het Europa TV logo voor programma’s gezet.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*