Erland Galjaard weg bij RTL

Vandaag, donderdag 15 februari 2018, maakt RTL bekend dat algemeen programmadirecteur Erland Galjaard heeft besloten per 1 mei aanstaande na 21 jaar RTL te verlaten. Galjaard stapt per 31 maart uit de dagelijkse operatie en rondt na die tijd een aantal lopende projecten af.

Voordat Galjaard zijn volgende stap bepaalt, last hij een creative sabbatical in om zich te richten op eigen projecten op het gebied van onder andere drama, gezondheid en muziek. Erland Galjaard: “Het TV-vak is het mooiste vak dat ik ken. De afwisseling, de creativiteit, de vakmensen waar ik dagelijks mee te maken heb en de impact die het heeft, zijn ongeëvenaard. Daar staat een grote verantwoordelijkheid tegenover die soms alles beheerst. Na 21 jaar wil ik ontdekken wat er gebeurt als ik uit die hectiek stap en m’n creativiteit op andere vlakken inzet. Ik ga voor de verandering eens van RTL genieten alleen als kijker. Wat daarna komt, heb ik nog niet besloten.”

In zijn rol als algemeen programmadirecteur was Galjaard onder andere verantwoordelijk voor het uitbouwen van de zenderfamilie, het terugbrengen van groot familie entertainment bij RTL, het lanceren van nieuwe genres als hulp tv en het vernieuwen van Nederlands drama en entertainment. Onder zijn leiding werd een groot aantal vernieuwende programma’s ontwikkeld, waaronder ook een aantal dat werd beloond met een Televizier Ring (The voice of Holland, de TV Kantine, Syndroom en VI).

CEO RTL Sven Sauvé over het vertrek van Galjaard: “Ik ken niemand met zo’n groot RTL-hart als Erland. Hij is een vakman en naast onze persoonlijke band, waardeer ik hem om zijn scherpe inzichten en creativiteit. Hij weet ook als geen ander belangrijke, vaak ook maatschappelijke, thema’s te vertalen naar programma’s en series met een heel eigen signatuur. Hij heeft een grote rol gespeeld bij de ontwikkeling van RTL en heeft veel betekend voor tv in Nederland. Hij laat een sterke zendergroep achter met een ervaren team. Dat geeft ons tijd om een waardige opvolger te vinden.”

Tot Galjaards opvolger bekend is, wordt de dagelijkse operatie vanaf 31 maart overgenomen door programmadirecteur RTL 7 en RTL Z Marco Louwerens en RTL programmacoördinator Ellen Meijerse. Voorlopig neemt CEO Sven Sauvé overkoepelend de programmatische kant waar en is Chief Content Officer Matthias Scholten verantwoordelijk voor formatontwikkeling voor zowel de B2B- als de B2C-markt.

Galjaard heeft in zijn lange carrière bij RTL verschillende functies bekleed. Hij begon in 1997 bij RTL Nieuws als eindredacteur en maakte in 1999 de stap naar Hoofd Sport. De jaren daarna kreeg hij de leiding over RTL 7, RTL 5, Yorin en herpositioneerde hij RTL 5. In 2008 werd hij verantwoordelijk voor RTL 4. Vanaf 2012 tot nu was Galjaard actief als algemeen programmadirecteur van RTL.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*