Elger van der Wel: ‘FM blijft onmisbaar voor de radiomarkt’

Al jaren wordt gesproken over een datum wanneer de FM wordt uitgeschakeld. De recente strijd om een tijdige FM frequente-veiling laat zien dat de industrie de FM nog niet heeft afgeschreven. Tevens luistert nog steeds het overgrote deel van de Nederlanders radio via de FM. Groeien zonder landelijke FM-dekking lijkt voor radiostations onhaalbaar. Radiospecialist Elger van der Wel geeft in zijn nieuwsbrief aan dat hij verwacht dat de FM nog jaren gebruikt gaat worden.

Elger van der Wel: ‘Alleen liefhebbers van zenders als NPO Radio 5 en KINK, die geen FM-frequentie hebben, hebben een goede reden om een DAB+-radio in de keuken te zetten. Wat dat betreft kan de FM-veiling volgend jaar zorgen voor een boost in DAB+-adoptie. Als een populaire zender zijn frequentie verliest, zal een deel van de luisteraars misschien zo graag willen blijven luisteren dat hij overstapt op DAB+. Maar heel eerlijk: het ziet er niet naar uit dat de radio in Nederland ergens de komende tien jaar zonder FM kan. De techniek werkt namelijk prima en iedereen heeft wel een FM-radio. De enige manier om mensen te laten overstappen is FM uitschakelen met als gigantische risico dat mensen een stuk minder radio gaan luisteren.’

14 Comments

  1. FM wordt in Nederland nog niet uit geschakeld omdat de overheid er nog geld aan kan verdienen! En voor de doelgroep, jongeren, is radio iets waar hun ouders en opa het met weemoed over heeft. Iets met een bootje op de Noordzee. Waarom zouden de een FM of DAB+ radio toestel moeten kopen? Om dan heel lang te wachten op de muziek die je leuk vindt en onderbroken wordt met te lange reclamespots, te lange nieuwsberichten (wat ze al weten, via internet) en de flauwe grapjes van een puberale DJ die zich graag hoort.
    De doelgroep, de jongeren, heeft geen vaste telefoon, geen radio en zelfs geen eigen fiets of scooter. Als er geen app voor is dat op hun telefoon dan bestaat het niet!
    Iedereen kan hier wel blijven “zeuren” dat FM belangrijk is, maar dat is eigenbelang. Ga alsjeblieft, de geschiedenis een lezen. De populaire techniek wordt altijd weer ingehaald door nieuwe technieken. (lange Golf => Korte Golf => MiddenGolf => FM => FM Stereo => DAB => DAB+ => internet => ?? Meta ??
    Deze tekst zal over tien jaar waarschijnlijk op een oud medium staan, dat internet heette. De jeugd zal zich afvragen waarom mensen dat toen deden, omdat er iets veel beters is wat iedereen gebruikt, Meta? Of een medium wat nog moet worden uitgevonden.
    Natuurlijk zal radio ALTIJD blijven bestaan. De liefhebbers kunnen legaal een AM een 100 Watt middengolf radio station beginnen. (LPAM = Low Power AM)
    En op termijn komt LPFM (Low Power FM) beschikbaar, dan kan iedereen die dat leuk vindt een FM radio station beginnen, omdat ze een muziekstroming vertegenwoordigen die ze belangrijk vinden.
    Misschien voor mensen die het leuk vinden, LPTV (Low Power TV). Vroeger had je een tv-toestel en daar moest je een antenne op aansluiten voor slechts een paar zenders. Dat is nu bijna niet voor te stellen omdat iedereen via glasvezel naar een eindeloze hoeveelheid tv stations en streaming diensten kan kijken.

  2. DAB+ gaat m niet worden. Alle radiozenders hebben een app waarmee je kunt streamen, dat verbruikt amper data en veel mensen hebben unlimited data. Met de app kun je ook rechtstreeks appen met de studio. De app bouwt een buffer op van een minuut zodat je amper storingen hebt, met de app kun je terugluisteren en podcasts luisteren, beide zelfs offline.

    DAB+ werkt voor geen meter binnenshuis, een en al storing, je moet m zowat bij t openraam zetten.
    In huis kun je ook radio streamen via wifi, zon thuisbox of telefoon of over een bluetooth speaker

    Dat hele DAB+ is overbodig, over 10 jaar is radio nog meer streaming en FM zal er ook nog zijn

    DAB+ is de net als de overgang van VHS naar Laserdisc naar DVD, Laserdisk flopte, of de overgang van CD naar minidisk naar MP3-speler, de minidisk flopte. DaB+ flopt ook, wie heeft er een DAB+ speler nodig als je gewoon met je telefoon rechhtsreeks naar je oortjes kunt streamen.

    Hebben we t nog niet eens gehad over hoe plat DAB+ klinkt

    • Hoe ‘plat’ DAB+ klinkt heeft natuurlijk geen zak te maken met DAB+, aangezien daar gewoon audio codecs gelijk aan die van internetradio worden gebruikt. Hetligt puur aan de keuze van zender netwerken om kwantiteit boven kwaliteit te verkiezen (lage bitrate) of omdat ze de processing niet in orde willen maken en op FM toegespitst houden.

      En, ja, voor thuis is internetradio eigenlijk de meest voor de hand liggende optie (al zijn zelfs daar mijn hi-fi dab+ radio’s nog steeds gebruiksvriendelijker dan op m’n telefoon de app aan te zetten, verbinden met BT speaker of casten, etc

      En onderweg blijf je hoe dan ook iets van een medium nodig houden dat broadcast of multicast doet. Zelfs met 5g op de frequenties met grote cells (waar je met de auto toch op uit komt) zouden netwerken flink belast raken als iedereen IPV FM of DAB+ z’n radio unicast gaat streamen (en zeker zonde van de bandbreedte als het om de grote populaire stations gaat die anders met slechts 1 stukje bandbreedte tegelijk honderdduizenden ontvangers kan bereiken)

    • @Henk, een baantjes hopper. Heeft ooit bij NOS.nl gewerkt en een verschrikkelijke redesign doorgedramd,en daarna zelf benoemd media kenner/journalist/strateeg geworden. Helaas onthouden vanwege dat strikje die je alleen peuters van millennials dragen.

  3. Op DAB+, heb je weliswaar meer zenders dan op FM, maar het is nog steeds beperkt. Online kan je “alles” horen. Vandaar dat bestaande zenders DAB+ promoten als “opvolger van FM”. Dan hebben ze in ieder geval minder concurrentie dan weer “online” de opvolger zou worden.

  4. Lekker belangrijk. Alsof je alleen met achternaam je mening mag geven. Die Elger kun je weinig kwalijk nemen. De mensen die hem serieus nemen, die moet je in twijfel trekken. Incl programma’s als Spraakmakers.

  5. Het uitschakelen van FM hebben ze tot nog toe alleen in Noorwegen gedaan met landelijke zenders en het regent klachten daar. Luistercijfers zijn ingezakt en de regionale en lokale zenders zijn echt blij met alle extra luisteraars.
    Zwitserland zou in 2023 beginnen met uitschakelen FM van de publieke omroep, maar dat hebben ze maar gauw een jaartje uitgesteld.
    Hoevaak is het uitschakelen van FM in Nederland nu al niet doorgegaan?
    Het percentage DAB+ radio’s stijgt niet meer, onder jongeren daalt het zelfs.
    Dit ondanks de verplichting om in nieuwe auto’s in te bouwen. Hebben we daarom een EU?
    Iedere Radio 5 en Kink luisteraar heeft er al 1 en ergert zich rot, omdat het niet landelijk dekkend is. Het gevolg: aan – uit – aan – uit, etc.
    Geen vervanging van FM alsjeblieft.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*