Een Vandaag aansprakelijk voor schade Terumo

De zaak is ingewikkeld en vrij uniek. Journalisten van het programma Een Vandaag worden door de rechter persoonlijk aansprakelijk gesteld voor de schade die is ontstaan na berichtgeving over medische apparatuur. De uitzendingen gingen over fouten bij de productie door Terumo van injectienaalden en de gebrekkige controle van aan ziekenhuizen verkochte hartkatheters en stents.

Volgens de rechter hebben de journalisten van EenVandaag te weinig eigen onderzoek gedaan en zijn ze te veel afgegaan op uitlatingen van 2 klokkenluiders. De uitspraak is voorlopig. De rechter wil eerst op 11 mei zien op welke manier dit gerectificeerd gaat worden. Online mogen de onderwerpen blijven staan, maar dan moet er wel vermeld worden dat de rechter ze onrechtmatig vindt.

Een Vandaag gaat in beroep bij het Gerechtshof. Behalve de journalisten is ook de werkgever, AVROTROS, aansprakelijk gesteld. De omroep vindt dat de uitspraak de kern raakt van het journalistieke werk, waarbij journalisten af moeten kunnen gaan op bronnenmateriaal en experts.(foto Youtube.com)

Bron: ANP/Een Vandaag

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*