De Grote Geschiedenisquiz viert jubileum met vernieuwde opzet

Voor de 15e keer organiseren NTR en VPRO, in samenwerking met Historisch Nieuwsblad en NRC Handelsblad, De Grote Geschiedenisquiz. Joost Karhof is opnieuw de presentator, maar verder veel nieuwe elementen in deze jubileumeditie. Zo worden voor het eerst bekende en onbekende Nederlanders samengevoegd in teams en is er een rol voor Geschiedenisleraar van het jaar Martijn Vermeulen en voor cabaretiers Patrick Nederkoorn en Oscar Kocken, vorig jaar bijna winnaars van de quiz.

De Grote Geschiedenisquiz brengt geschiedenis tot leven. In deze quiz geen vragen naar pietluttige feitjes maar vragen en antwoorden die inzicht in geschiedenis vereisen en verschaffen. De vragen worden ingeleid met bijzondere verhalen, filmpjes en voorwerpen. Voor het winnende team liggen tickets voor een historische reis klaar.

Andere opzet van de teams
Er doen vijf teams van drie personen mee aan de quiz. Elk team bestaat uit een winnaar van de schriftelijke voorronde van Historisch Nieuwsblad, NRC Handelsblad en de site www.ggq.nl en twee bekende Nederlanders. Dit is nieuw, want tot nu toe namen steeds vier teams van bekende Nederlanders het op tegen een team met winnaars van de voorronde. Dat bleek vaak een ongelijke strijd: de onbekende Nederlanders wonnen bijna altijd. Met de nieuwe samenstelling is er meer kans op een spannende strijd.

Nieuw: Patrick Nederkoorn en Oscar Kocken
Vorig jaar baarden satirici Patrick Nederkoorn en Oscar Kocken, met hun collega Diederik Smit, opzien met een bijna vlekkeloos optreden in De Grote Geschiedenisquiz. Ze gingen tenslotte nipt onderuit in de finaleronde tegen de winnaars van de voorronde. Nu zijn Nederkoorn en Kocken terug. Aan het eind van iedere ronde hebben zij de taak om met behulp van een aantal beslissende vragen te bepalen welk team er verder mag en welk niet.

Ook nieuw: toelichting van de Geschiedenisleraar van het jaar
Eind 2015 werd Martijn Vermeulen van het Pax Christi College in Beneden-Leeuwen in het Rijksmuseum verkozen tot Geschiedenisleraar van het jaar. Martijn Vermeulen zal in de quiz een aantal van de antwoorden op de vragen toelichten.

En ook nieuw: de locatie
Voor het eerst vindt De Grote Geschiedenisquiz plaats in Haarlem: in de imposante turbinehal van de Lichtfabriek, de voormalige gas- en elektriciteitscentrale van Haarlem.

Speciale online jubileumquiz
Als aanvulling op het televisieprogramma wordt een online jubileumquiz gelanceerd. In aanloop naar en na afloop van de uitzending kan het publiek via www.ggq.nlmeespelen. Het spel staat vóór de uitzending (‘ronde 1’) volledig in het teken van vragen uit de voorgaande edities van De Grote Geschiedenisquiz. Na de uitzending (‘ronde 2’) wordt verder ingegaan op vragen uit De Grote Geschiedenisquiz 2016. Met beide rondes zijn mooie prijzen te winnen.

Uitzending: vrijdag 3 juni 2016, 20.30-22.00 uur, NPO 2
Website: www.ggq.nl

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*