Dit Was De Radio over de verkoop van Veronica/100%NL/SLAM! aan Mediahuis

Elke dinsdag hoor je Harm Edens, Arjan Snijders en Ron Vergouwen in de podcast Dit Was De Radio met verhalen, analyses en een gulle lach over dat fraaie medium: de radio! Deze week onder andere over een aardverschuiving in het commerciële radiolandschap, een nu al historisch fragment uit OVT, Ramadan-radio, 3FM Awards, spinnen tegen kanker, Wietze de Jager komt met een onverwachte onthulling en we eren een aantal overleden radiohelden waaronder uiteraard Wim de Bie.

De complete inhoud van aflevering 112:

 • Radiorumoer! Radio Veronica (Talpa Radio), 70%NL en SLAM! (RadioCorp) worden overgenomen door Mediahuis, het bedrijf achter onder andere De Telegraaf en NRC. Wat gaat dat betekenen voor de luisteraar? Arjan heeft als Veronica-dj natuurlijk informatie uit de eerste hand, maar op weg naar de FM-veiling is nog veel onzeker. Toch kunnen we de toekomst al een klein beetje uitstippelen, want dit heeft waarschijnlijk grote negatieve gevolgen voor Sublime (de zender die Mediahuis al had). En gaat Sander Lantinga (Veronica én 538-dj) zich nu opsplitsen in een Talpa-Sander én een Mediahuis-Sander?
 • Oh nee! De presentatoren van het door ons zo geliefde geschiedenisprogramma OVT hebben het stokje overgedragen aan een nieuwe generatie. Wat moeten we (en ons blooperblokje!) zonder Jos Palm en Paul van der Gaag? Natuurlijk was het nog wel even tijd voor historische afscheidswoorden. ‘Hoeveel seconden hebben we nog op de klok jongens?’
 • De Ramadan-periode is weer aangebroken en bij de NPO hebben ze na het geflopte Ramadanjournaal op televisie een nieuw programma ontwikkeld om hier aandacht aan te besteden. In ‘Suhoor Stories’ op NPO KX (en NPO2 op tv) wordt midden in de nacht (net voor zonsopkomst) aandacht besteed aan het ochtend-ritueel van de Ramadan door zeven (!) vrouwelijke presentatoren. Is het een beetje gezellig, informatief én toegankelijk of horen we dit programma volgend jaar waarschijnlijk niet meer terug?
 • De 3FM Awards zijn weer uitgereikt! Vorig jaar hadden we nog wel een paar kritiekpuntjes, we zijn benieuwd of het dit jaar wel een uitmuntend editie was, vooral vanuit de radio-uitzending beluisterd. Spoiler: er is nog steeds wel het één en ander voor verbetering vatbaar.
 • Ook SLAM! heeft een goede-doelen-actie in de programmering opgenomen. In ‘Spin for life’ wordt tijdens een spinningsmarathon geld opgehaald voor kankeronderzoek. Het levert emotionele radio op én een aardig eindbedrag.
 • Een half jaar geleden was het groot nieuws dat 538 ochtend-dj Wietze de Jager hardop nadacht om iets minder te willen werken, want hij vond het toch wel lastig om een ochtendshow te combineren met drie kinderen. Maar nu kwam hij met opmerkelijk nieuws. En dat nieuws werd gebracht aan de luisteraar én medepresentator Klaas van der Eerden met een hele week aan raadselachtige hints…
 • We eren deze show ook een aantal overleden radiohelden. Wim de Bie wordt vooral herinnerd van zijn tv-werk, maar laten we zijn enorme radio-oeuvre niet vergeten. Arjan zet een aantal audio-pareltjes op een rij.
 • Ook hoorspelacteur en nieuwslezer Donald de Marcas is overleden. In de serie ‘100 jaar Radio’ (de voorganger van Dit Was De Radio) maakte hij zijn opwachting bij Harm en Arjan en daar blikken we kort op terug. Ron ging zelfs ooit bij Donald thuis langs en stuitte op iets toepasselijks.
 • Ook dj Hanno Dik is overleden. Hij was te horen bij de start van Radio 10 en was dj bij de TROS, met de opvolger van de Soul Show: ‘TROS Dance Trax’. Ook hier laten we een stukje van horen.
 • De AM is eigenlijk al zo goed als afgeschreven, maar in Eindhoven heeft het lokale radiostation GLOW-FM besloten de middengolf toch weer te omarmen. Maar is dat wel zo’n goed idee?
 • In het blooperblokje rollen we de rode loper deze week uit voor Robert Baltus, Bart van Leeuwen, Michiel Veenstra, Willem Post, Jan-Willem Roodbeen, Vivian Boelen en (uiteraard) Jurgen van van Berg.
 • Syb duikt in de immer hippe wereld van de langspeelplaten want die zijn populairder dan ooit. In Amerika. Niet bij Astrid Kersseboom.
 • Het slotwoord is voor Wiesje Hillen van NPO KX, die ons mastodonten even lekker de les leest!


In de bonusshow horen we dat Rob van de Radio (Rob Janssen) een onverwachte transfer maakt naar een ander radiostation en het jubileum van de week is voor ‘Aan de slag’ van Bart Arens (NPO Radio 2). Daarin (uiteraard!) een terugblik op de allereerste aflevering, maar ook een ontroerend gesprek met een 12-jarige blinde jongen die dankzij de hulp van Bart van een muzikaal trauma is verlost. In de bonusbloopers onder andere een mislukte ode aan Harms woonplaats Zutphen, Chris Kijne is even in de war en tot slot (als verrassing): Mieke van der Weij.

2 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*