Achter de kuchknop (deel 16, april 2023)

Sommige verhalen bij de radio blijven verborgen voor de luisteraar, soms maar beter, soms ook jammer ter lering ende, vooral, vermaak. Het zijn de verhalen van programmamakers en technici die zich achter de kuchknop afspelen in de studio en op locatie. Elke maand een nieuw bericht van achter die knop, mogelijk door de tijd niet meer geheel accuraat, licht aangesterkt of afgezwakt.

Nachtdiensten bij de radio zijn bij uitstek geschikt voor het uitvoeren van creatieve ideeën, maar ook voor het uithalen van ‘praktical jokes’ daarvoor hoef je niet te wachten tot het 1 april is. Tot begin jaren ‘90 waren er tijdens nachtdiensten bij de publieke radio twee technici ingedeeld, dat stond destijds ergens in een artikel van de Omroep-cao. Deze dienstenwerden door de planning ingeroosterd in blokken van zevennachten. Om deze nachtelijke uurtjes wat aangenamer te maken konden technici een voorkeur opgeven met wie zij zo’n dienst zouden willen draaien, wordt het toch nog gezellig. De technici zaten in de ECK (Eind Controle Kamer) en de dj van dienst draaide aan de andere kant van de dubbele ruit zijn rondjes vanachter de dj-tafel. De technici zorgden op het hele uur voor nieuws en (destijds nog zes) pips, regelden telefoon- en andere verbindingen en ondersteunden de dj’s met wat zij verder nodig hadden, van snacks uit de zelf meegenomen friteuse tot het schuiven van een blaaskapel die onverwachts langskwam. Het onderstaande verhaal speelt ergens beginjaren ’80. TROS dj Ad Roland, ook wel Adje Patatje, presenteerde in die tijd zijn nachtprogramma ‘Krieken met Adje’ op Hilversum 1. Hiermee was hij populair bij met name de vrachtwagenchauffeurs. Het was het een programma waarbij hij via een zogenaamde 27 MC bakkie (“Breekie, breekie, kommer ‘s uit voor de rijdende kwartel”), live in de uitzending contact had met de chauffeurs. Door de technische dienst van de NOS was daarvoor speciaal een antenne geplaatst op het dak van hetMuziekpaviljoen voor een maximale ontvangst. En in de nachtstudio waren verbindingen gemaakt zodat Ad zijn 27 MC zendontvanger kon aansluiten en hoorbaar kon maken in de uitzending. Oud technicus Bert van Dijk schrijft over zijn creatieve bijdrage aan dit programma: 

“Ik had samen met Ewoud een week corvee en we hadden ook de TROS-nacht met Adje Roland van 5 tot 7. Die deed altijd moeilijk met 27 MC bakkies en dat truckersgeouwehoer ging dan via de diskjockeytafel de ether in. Ik heb toen een los faderkastje (klein mengpaneel s.v.) in de ECK onder het tafeltje naast de draaitafels gezet, op een manier dat ik heel mooi met mijn voet die fader open en dicht kon schuiven en Ad goed kon zien. Dat faderkastje op de regeltafel aangesloten en dat zelf voorzien van een keiharde FM ruis. En als Ad dan een trucker in de uitzending wilde trekken schoven we defader met de voet open. Er was geen trucker meer te horen door die ruis. Uiteindelijk deed Ad een oproep aan truckers om eens in Hilversum rond te rijden om te kijken welke jojo met zijn 27 MC bak zat te storen. Maar er kwam een uur lang geen trucker meer in de uitzending. Toen vonden we het welwelletjes. Helaas is de dader nooit gevonden…”

Volgende maand een nieuwe Kuchknop.

Bijdragen blijven welkom: sybrand.verwer@gmail.com

2 Comments

  1. Hahaha geweldig! Ik dacht dat Eline Lacroix in 2011 origineel was toen ze mij in het holst van de nacht een 27Mc antenne en een “bakkie” liet aansluiten op het mengpaneel van 3FM! Ik vond het wel een tikje spannend maar gelukkig was het rustig weer met zelfs een beetje mist dus ideaal voor mooie verbindingen. Er reageerden geen chauffeurs, en we hadden voor het geval dat een “vossenjacht” op touw gezet en er kwamen zowaar twee auto’s binnen rijden op het natuur talud in aanbouw hihi..

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*