Dit Was De Radio #149: Vrolijke radiodames en magische mysterieuze radiomannen

Harm Edens, Arjan Snijders en Ron Vergouwen brengen wekelijks analyses, verhalen, veel opvallende of grappige fragmenten én een gulle lach over dat fraaie medium: de radio! Elke dinsdag verschijnt weer een nieuwe aflevering in alle grote podcast-apps. Daarnaast is er voor ‘vrienden van de show’ ook weer elke week een exclusieve bonusshow te beluisteren.

Met in aflevering 149:

 • Dé radioprijs van de luisteraar is weer uitgereikt: de 18e Gouden RadioRing. Tim Klijn mocht tweemaal genderneutraal op het podium staan. Tim pakte zijn eerste RadioRing als beste presentator (m/v/x) en de tweede met zijn 538 Ochtendshow. Tim doet hiermee iets heel bijzonders.
 • Stefan Stasse moest weg van Radio 2 om plek te maken voor Rob Stenders. Die dus uiteindelijk niet komt. Wat maakt Stefan van zijn nieuwe programma ‘The Magical Mystery Tour’ op NPO Radio 5? We zijn prettig in verwarring door wat we horen.
 • Gebeurt er voor Gen-z op Radio4All inmiddels als wat bijzonders? Laten we eens goed luisteren naar ‘Happy Times Radio’ met Maartje en Tessel. Daar is duurzaamheid het hoofdonderwerp, dus dat zou onze eigen Harm toch zou moeten raken?
 • Omroep Zwart mag éindelijk uit de nacht en heeft inmiddels een vast uurtje op de zondagavond op NPO Radio 1. Mandy Woelkens is de presentator en zij maakt “journalistieke feelgood radio” rondom pittige onderwerpen. Zoals: inclusiviteit en (ook hier): duurzaamheid. We leggen onze oren te luister bij Mandy.
 • Bij Jan-Willem Start Op op NPO Radio 2 werd in de ochtend een nieuw spel gespeeld. Nou ja, nieuw… Het betreft de radioversie van het op tv teruggekeerde ‘Doet ie ’t of doet ie ’t niet’. Ons oordeel: dat mag van ons gewoon wel een radiospel blijven!
 • Harm geeft een flinke slinger aan het ‘Radio Rad’, waarmee we programma’s selecteren die we bespreken. Dit keer rolt daar het nieuwe ‘De Avond van 5’ van de EO op NPO Radio 5 uit. Met Giovanca Ostiana als presentator, veel gospel, soul en swingende muziek. Swingt die nieuwe vrijdagavond op NPO Radio 5 een beetje?
 • In het befaamde Blooperblokje dit keer onder andere: Wouter van der Goes (voorlopig z’n laatste), Willemijn Veenhoven én een lopend blooperbuffet van Radio4all.
 • Syb linkt Boeddha en de Mona Lisa met… condoomgebruik en pornofilms. Ook hoort hij nieuwslezer Jan van de Putte meezingen met de reclames.    
 • Floris Molenaar van 3FM spreekt de slotwoorden. De nacht-jock bloopert nóóit, belooft hij Ron.  

4 Comments

 1. Als je naar die radiofragmenten luistert. Die verschrikkelijke microfoon processing. De medeklinkers P, B, D. enz. Klinken alsof er extra bassen in zitten. het is geen gehoor. Het geplop en gebloep, en geen enkele technicus die ingrijpt. De mensen hebben geen oren meer aan hun kop. Het geluid bij al die omroepen is tering slecht.

  • Eens, alles is een brei aan compressie. Mooie open cleane sound maar wel geprocessed hoor je niet in Nederland, daarvoor moet in de ons omringende landen zijn. Denk dat het komt omdat al die stations hier maar zo nodig Optimod willen gebruiken. Hoor van Omnia processing toch veel betere resultaten. Maar goed, dat heeft niet zozeer met deze podcast te maken maar meer met processing op radiostations in het algemeen. Overigens is daar wel een mooie podcast over gemaakt een tijdje geleden…

 2. Harm Edens snapt niets van Stefan Stasse, niet erg, want ik snap ook niets van Edens und das freud mich. Maar ’t triootje begrijpt geen van allen iets van ’t hoorspel in The Magical Mysterie Tour. Ze vinden ’t oersaai en snappen niet wat nu de bedoeling is. Ik zal ze op weg helpen.

  Suzie en The Mellow Records is een mini-hoorspel en is niet bedoeld om spannend of hilarisch te zijn. De soap voltrekt zich minimaal met meta-uitstapjes naar het maken van ’t hoorspel zelf. Suzie wacht op smart op Jack die maar niets van zich laat horen. Dat is eerder de MacGuffin van ’t verhaal en doet niet ter zake, Jack is de man die zorgt voor alle trivale zijpaden als doel op zich en ik denk dat na 40 afleveringen Jack nog steeds spoorloos is en mogelijk pas een dag is verstreken.

  Maar nu de titel en de bedoeling. Mellow Records is een verwijzing naar Motown Records en iedere aflevering werkt naar een nummer toe dat daarna wordt gedraaid. Meestal een ‘mellow’ liedje a la Motown. Zo komt een postbode opdagen en vraagt Suzie aan hem, please, please … en dan … Dat dus.

  Over hun oordeel over Giovanca doe ik maar wijselijk ’t stilzwijgen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*