Dinja Pannebakker: “Bij KX Radio staan we open voor nieuw muziektalent”

Op dinsdag 4 september maken Nederlandse online radiostations en podcasts kans op een Online Radio Award. We zetten komende tijd diverse radiomakers en podcasters in de spotlights. Ditmaal: Dinja Pannebakker (KX Radio)

Je staat op de shortlist tussen ‘oude rotten’ Michiel Veenstra, Olav Mol, Rick van Velthuysen en Roderick Veelo. Daarnaast maak je pas sinds oktober 2017 weer radio. Hoe ben je volgens jou publieksfavoriet geworden?
Ik zie die mannen niet als “oude rotten”, maar ik zie ze wel als radio legends. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat ik als dj in mijn show kan doen wat ik wil. Daarom heb ik goed nagedacht over de diversiteit in mijn programma, de artiesten die ik uitnodig, de spelletjes die ik speel en de onderwerpen die ik bespreek in mijn show. Ik vind het vooral belangrijk om maatschappelijke onderwerpen te bespreken. Als voorbeeld neem ik zangeres Kamilia, een jonge vrouw uit een Marokkaans gezin. Ze moest noodgedwongen uit de kast komen, omdat ze er letterlijk ziek van werd om te liegen tegen zichzelf en haar ouders. Ik pakte dit verhaal op, omdat ik vind dat dit soort onderwerpen bespreekbaar moeten worden gemaakt. Om die reden ben ik ook benaderd door omroep Human om voor hun een aantal podcasts te maken over diverse maatschappelijke onderwerpen.

Ik bezoek zelf regelmatig festivals en feesten. Ik neem dan altijd mijn microfoon mee om een sfeerverslag te maken. Ik maak daar vervolgens een audio report van zodat ik op die manier unieke content creëer voor mijn eigen show. Daarnaast draai ik muziek die ik zelf leuk vind. Ik probeer uiteraard een balans te vinden tussen muziek van nu en de 60’s. Maar ik geef nieuw muziektalent ook graag een kans in mijn show.

KX Radio werd in 2005 opgericht door Rob Stenders. Is de ‘Stenders-stempel’ nog steeds op het station terug te vinden?
Stenders heeft plaats gemaakt voor nieuw talent. Stenders’ stempel is nog steeds zichtbaar. Dat zie je aan het brede muziekaanbod binnen de zender. Daarbij moet je denken aan muziek van de 60’s tot nu. Stenders zijn muziekbestand is de erfenis die wij hebben geërfd bij KX Radio. Het mooie is dat er nu veel nieuw muzikaal talent aan onze playlist wordt toegevoegd. Bij KX Radio staan we open voor nieuw muziektalent met onze kweekvijver KX Talent. Nieuwe Nederlandse acts supporten we met airplay, interviews en redactionele artikelen online.

Landelijke radiozenders, waaronder 3FM en 538 hebben luisteraars met een gemiddelde leeftijd van 40 jaar. Zitten jongeren nog wel te wachten op online radio?
Tegenwoordig kun je overal waar je maar wil muziek luisteren of jouw favoriete artiesten checken. Je kan naar Spotify gaan om het nieuwste album van je favoriete artiest te checken, omdat je dit bijvoorbeeld hoorde in de podcast van David Achter de Molen. Terwijl je luistert krijg je informatie mee over je artiest of een event. Op deze manier kun je snel, makkelijk en overal waar jij wilt luisteren. Bijvoorbeeld op je mobiele telefoon. Podcasts zijn niet tijdgebonden en dat is het mooie daaraan. Over online radio gesproken, ik werk ook bij NPO FunX. FunX is een goed bewijs dat online radio werkt. We hebben elf verschillende streams. Er is voor ieder wat wils: van hiphop tot dance of Arabische muziek.

Diverse bekende YouTubers geven aan geen behoefte te hebben om bij een landelijke omroep te werken. Is ‘airplay op landelijke radio’ bij veel online radiomakers en podcasters tegenwoordig ook niet meer het hoogste doel?
Als jij de drang hebt om radio te maken, kun je zelf een concept bedenken en dat uitrollen. Het mooie van online radio is dat er geen regels zijn. Jij kunt bepalen wie jouw doelgroep is, wat voor muziek je draait, welke artiesten je in je show wilt spreken en hoe lang je programma is. Het hoogste doel voor die mensen is dus lekker een programma maken en zenden.

Met KX Radio maken jullie geen gebruik van formats en mogen dj’s hun programma’s geheel zelf samenstellen. Hoe is deze vrijheid voor de luisteraar te bemerken?
Vanuit het opleidingsdoel worden de uren gepland en worden er playlisten gemaakt. In je playlist staan bijvoorbeeld ‘meerdere vrije keuzes’. Mocht jij een track uit de 80’s bijvoorbeeld niet leuk vinden, dan kun je die ruilen met een andere 80’s track. Er is veel ruimte binnen KX en je mag ook veel zelf bepalen (wel in overleg uiteraard). Als ik morgen een podcast wil maken dan staan ze daar ook voor open. Daarom vind ik KX Radio zo’n mooie online zender.

Wat moeten mensen doen om kans te maken om een programma bij KX Radio te mogen presenteren?
DJ’s kunnen een demo sturen naar demo@kxradio.nl. Maak vooral een demo waarin je laat horen hoe je ook op KX een programma zou willen maken. Dat vinden ze bij KX erg belangrijk. Daarnaast moet je een CV meesturen en uiteraard al wel wat ervaring hebben.

Kijk voor meer informatie op:
KX Radio

1 Trackback / Pingback

  1. Dinja Pannebakker genomineerd voor Leidsch Dablad vrouw van het jaar

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*