De Podcast Top-5 van Botte Jellema

In aanloop van de Online Radio Awards vragen we aan diverse mediamakers naar hun favoriete Online Radiostations of Podcast. Ditmaal: Presentator, journalist en podcastmaker Botte Jellema (oa bekend van de podcast Eeuw van de Amateur.)

1. Daily – NY Times. 
De helft van de tijd gaat het over binnenlandse Amerikaanse zaken, en is het niet erg interessant. Maar er zitten parels tussen, zoals die over de HIV-epidemie. Sommige afleveringen doen niet onder voor een RadioDoc uitzending. Het is onwijs knap dat ze er elke dag zijn en de kwaliteit zo hoog weten te houden.

2. No Such Thing As A Fish
De redacteuren van het Britse televisieprogramma QI begonnen een podcast met als bron de feitjes die zij voor dat programma hebben verzameld en die wel of niet waar zijn, maar in ieder geval onwijs grappig worden gebracht. De toon is zo optimistisch en levendig (veel live-shows) dat ik bij het luisteren glimlachend op de fiets zit. Goed voor je Engels, ook.

3. Man met de Microfoon
Chris Bajema maakt een indrukwekkende podcast, die nu al een paar seizoenen loopt. Bijzondere, echte verhalen uit een stadswijk, die elke wijk in Nederland kan zijn. Afgewisseld met leuke en creatieve segmenten, die bijna echt gebeurd zijn. Heeft terecht veel fans.

4. Brand in het Landhuis – NTR/Radio1
Een jonge theatermaker maakt voor NPO Radio 1 een podcastserie, waarbij ten tijde van de publicatie van de eerste afleveringen nog niet duidelijk was hoe het zou aflopen. Dat is een risico dat ik de Publieke Omroepen feitelijk nooit zie nemen, maar hier wel. Met een podcasthit tot gevolg, dat vele nieuwe podcastluisteraars oplevert: fantastisch!

5. Dipsaus
Een podcast door en voor vrouwen van kleur en iedereen die geïnteresseerd is in een ander geluid – tot die laatsten behoor ik. Het is een activistisch geluid dat een plaats verdient in de Nederlandse media, maar echt onderbelicht blijft. Maak van deze vrouwen van kleur je vriendin, door naar ze te luisteren.

Kijk voor meer informatie op OnlineRadioAwards.nl

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*