‘De leegstand van Mediastad Hilversum’

Veel leegstaande omroepgebouwen door bezuinigingen, fusies en verhuizingen.

De bezuinigingen en fusies laten hebben een enorme impact op het ooit bruisende ‘Hillywood’. Voor beeldbepalende omroepgebouwen lijkt vaak al jaren geen nieuwe bestemming te vinden zijn. Wat overblijft zijn panden van weleer waar in sommige gevallen door nalatig onderhoud alleen nog de sloophamer aan te pas kan komen. Aan de bezuinigingen in omroepland lijkt nog geen einde te komen. Daarnaast is door hedendaagse technologie, maar ook verbeterde effeciency minder grote kantoren nodig. Naar verwachting zullen er komende jaren nog wel wat omroepgebouwen leeg komen te staan.. 

Een opsomming van enkele leegstaande voormalige Omroepkantoren:

‘De Vioolkist’ is de voormalige AVRO-studio naast het (ook reeds voormalige) hoofdkantoor van deze omroep op de ’s Gravelandseweg. Het staat al weer 15 jaar leeg en door de opmerkelijke bouw is het vrij lastig om een huurder te vinden. Enkele jaren geleden waren er plannen om Museum Hilversum hierheen te laten verhuizen. Deze zijn echter afgeketst.’

  

 

 

 

 

 

VPRO had lange tijd een rijtje villa’s tegenover de AVRO op de ’s Gravelandseweg. Nadat VPRO naar het mediapark vertrok, werd het pand gehuurd door Radio 10 Gold. Zij zijn echter ook reeds uit het pand. Het pand zal van binnen iets meer nodig hebben dan alleen een lik verf.  

 

 

 

 

 

 

Het voormalig hoofdkantoor van de KRO op de Emmastraat staat alweer 15 jaar te wachten op een bestemmingsplan. Bestemmingsplannen worden door buurt- en belangenverenigingen echter steeds terug naar de tekentafel gestuurd. Het pand is echter is zo’n embarmelijke staat dat de sloophamer steeds dichterbij komt.  

 

 

 

 

 

Begin deze eeuw werd bijna naast het AVRO gebouw een nieuw kantoor voor de samenwerkende partners AVRO, KRO en NCRV gebouwd. Momenteel zit alleen nog de fusieomroep KRO-NCRV in het gebouw en is er flink wat ruimte te huur. Ondanks het beperkt aantal parkeerplekken in de parkeergarage, moet dit nieuwe pand te verhuren zijn.  

 

De meeste voormalige Veronica complexen zijn goed in de verhuur. De Larixlaan 1 is deze zomer verkocht, het voormalig hoofdkantoor aan het Laapersveld is reeds jaren verhuurd aan openbaar vervoerbedrijf Connexion en Lapershoek is alweer zeker 30 jaar een hotel-restaurant. Minder vaart zit er echter in het pand aan de Vaartweg. Nadat Veronica vertrok huurde de ‘cowboys’ van The Entertainment Group het pand. Sinds zij failliet zijn verklaard staat het uitgewoonde pand leeg. 

 

 

 

 

 

Teleac/ NOT zijn inmiddels met RVU en NPS gefuseerd tot NTR en zetelen zich ook op het Mediapark. Het pand staat sindsdien te huur. Het pand is nog niet gedateerd en ligt 100 meter van station Hilversum CS. Het is daarom zeker geen problematisch pand om te verhuren. 

 

 

 

 

 

 

RTL Nederland heeft enige tijd in de Hilvesumse wijk Kerkelanden (nabij Loosdrecht) een pand gehuurd. Enkele jaren geleden is de commerciële omroep naar het Mediapark vertrokken. Het voormalige RTL pand staat in Hilversum dus centraal in Nederland, maar voor personeel van buiten de mediastad is een auto wel aan te raden. De OV-dienstregeling naar dit industrieterrein is verre van ideaal.   

 

 

 

 

 

TROS is enige tijd geleden samen met fusiepartner AVRO vertrokken naar het voormalige kantoor van de Wereldomroep. Het TROS-hoofdkantoor bestaat eigenlijk uit twee gebouwen. Een voormalige school uit 1920 en een nieuw kantoor uit 1997. Het totale vloeroppervlak bedraagt 6.410 m2. Wat de beide aaneengeschakelde TROS-unites gemeen hebben? Ze staan beiden al langere tijd leeg. 

1 Comment

1 Trackback / Pingback

  1. Wethouder Jaeger over leegstaande omroepgebouwen

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*