KPN zet veel lokale TV-zenders op zwart

KPN (en dochter Telfort) hebben onlangs hun klanten geïnformeerd dat een groot aantal lokale omroepen “ervoor kiest” hun tv- en/of radiozenders niet meer via de kabel door te geven. Of lokale zenders ervoor kiezen om voor een groot deel van hun kijkers niet beschikbaar te zijn is uiteraard twijfelachtig. De kijker wordt hierdoor slecht geïnformeerd en krijgt zelfs –ten onrechte- een negatieve perceptie van hun lokale omroep. 

KPN is degene die lokale omroepen om technische redenen per 1 januari 2015 van de kabel verwijderd. KPN weigert om oude manier van signaaldoorgifte nog even voort te zetten. Dit is in strijd met wettelijk eis dat elke provider lokale zenders moet doorgeven. Er ligt dus eentaak voor het ‘Commissariaat voor de Media’ om hier handhavend op te treden.  KPN wil dat lokale omroepen gebruik gaan maken van de ‘OLON Mediahub’.

Dat is een andere manier om het signaal aan te leveren, maar die is nog niet ‘af’; de OLON (Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland) werkt er nog hard aan. maar het kan nog wel enkele maanden gaan duren voordat in alle gemeenten de lokale tv weer voor iedereen beschikbaar is. KPN heeft jaren geleden eenzijdig reeds besloten dat veel lokale zenders hun signaal op een andere manier moeten aanleveren; via apparatuur en lijnen van KPN en op kosten van lokale omroep. Ondanks dat KPN wettelijk verplicht is om de lokale zenders door te gevenis momenteel nog allerminst zeker of er vanaf het nieuwe jaar het lokale nieuws op de televisie te bekijken is. Gelukkig bieden de meeste lokale zenders hun mieuws al digital via een website of via Youtube aan. Wanneer een zender echter niet meer op de reguliere televisie te vinden is, zal dit uiteraard kijkers kosten en blijft de bevolking verstokt van het lokale nieuws. 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*