De Digitale Stad (DDS) toegevoegd aan het Memory of the World Register

UNESCO heeft De Digitale Stad (DDS) toegevoegd aan het internationale Memory of the World Register. DDS werd in 1994 in Amsterdam opgericht als een van de eerste online-gemeenschappen ter wereld, gebouwd op publieke waarden en onderhouden door een actieve community. Beeld & Geluid beheert een belangrijk deel van het DDS-archief.

De benoeming van De Digitale Stad op deze prestigieuze lijst is een unieke mijlpaal voor digitale cultuur in de wereld. Dit is het allereerste digital born erfgoed op deze lijst. Op 23 mei bezoekt de Nederlandse UNESCO commissie de Waag in Amsterdam om de benoeming officieel te maken.

In de virtuele stad konden gebruikers via chatrooms communiceren, hun eigen virtuele huizen bouwen en deelnemen aan online evenementen en activiteiten. Het vormde de basis en inspiratie voor vele andere online netwerken hierna. De Digitale Stad was wereldwijd een van de eerste publieke toegangsportalen tot het internet. 

DDS was een baanbrekend initiatief dat de manier waarop we communiceren en samenwerken online blijvend heeft veranderd. In 2001 werd De Digitale Stad gesloten, maar de impact ervan is nog steeds voelbaar. 

Beheer van het DDS-archief

Het DDS-archief wordt beheerd door drie partijen. Bij de KB nationale bibliotheek zijn de belangrijkste DDS-pagina’s bewaard en in het depot van Amsterdam Museum staat de hardware opgeslagen en in de vaste collectie is een replica van de interface te bewonderen. Bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid zijn onder meer de smart tv-uitzendingen opgeslagen. In deze uitzendingen werden voor het eerst verschillende media en interactie gecombineerd.

Memory of the World Register

Het Memory of the World Register werd in 1992 opgericht door UNESCO. Het doel is waardevolle archieven, bibliotheekcollecties en individuele werken te conserveren en beschermen tegen verwaarlozing, verval of soms zelfs moedwillige vernietiging. De lijst bevat onder meer de Declaration of the Rights of Man and of the Citizen, de archieven van de Verenigde Naties en het dagboek van Anne Frank. In 2017 is de Westerborkfilm uit de collectie van Beeld & Geluid en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies opgenomen in het UNESCO Memory of the World Register. In totaal zijn nu twintig items die geheel of gedeeltelijk uit Nederland afkomstig zijn opgenomen in het register.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*