De comeback van candid; het format met de verborgen camera

Jarenlang scoorde Ralph Inbar met Bananasplit op de publieke omroep, terwijl Wendy van Dijk met haar Japanse typetje kijkers liet lachen bij de commerciële. 

Formats met een verborgen camera, ook met ‘candids’ genoemd. Successen uit het verleden en al jaren niet meer op televisie. Tot nu toe, want het format maakt een voorzichtige comeback.

Kirsten Jan ziet het principe ineens opduiken in de The Big Show, als onderdeel van het programma. Grote vraag: smaakt dit bij kijkers naar meer en gaan we het binnenkort zien als een op zichzelf staand programma? Is er weer ruimte voor de verborgen camera? En waarom loopt het zo goed in het buitenland en is het hier al jaren niet echt meer te zien? 

5 Comments

  1. Ach, er zijn zoveel programma’s in het verleden gemaakt die zorgvuldig afgestoft kunnen worden. En opnieuw gebruikt met een modern sausje. Maar net zo populair als vroeger zullen ze niet worden door het enorme aanbod aan tv zenders en steaming diensten.

  2. Het is terug in The Big Show omdat deze show eigenlijk een kopie van Monte Carlo maar, dan slechter, goedkoper gemaakt, met nog meer jatwerk uit oude programma’s en met Ruben Nicolai.

    Programma’s van vroeger terughalen kan prima als je het goed doet en met een goed budget. Ik denk niet dat de kijker persé zit te wachten op de terugkeer van verborgen camera programma’s al kan eentje altijd. Eigenlijk is alles wel zo’n beetje gedaan. Waar men bij met name RTL en SBS eens mee op moeten houden is verschillende onderdelen van shows uit de jaren 70,80,90 bij elkaar schrappen en dan doen alsof ze een nieuw programma bedacht hebben.

    • The Big Show is ontwikkeld door Michael McIntyre voor de BBC. Hij heeft wel goed zitten shoppen in oude formats waaronder Noels Houseparty (het originele format van Monte Carlo). Het lijkt soms ook op Ant and Decs Saturdaynight Takeaway.

      Vrijwel alles is al een keer gedaan. Daar zou ik een programma niet om afkeuren. Maar The Big Show voelt ook nog eens overgeproduceerd in alle opzichten en daarom kijk ik het niet graag. Geproduceerd spontaan is een lastig vak. Misschien ook wel de reden waarom veel candidprogramma’s niet uit de verf komen?

  3. Wie Het Laatst Lacht deed het zo slecht nog niet met wekelijks 1 miljoen kijkers (door veel uitgestelde kijkenercijfers) op SBS6.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*