Danny Ghosen maakt tweeluik over het nieuwe fenomeen ‘Brotherhood’

Journalist en documentairemaker Danny Ghosen duikt voor het tweeluik Danny & The Brotherhood in de wereld van Sin Miedo. In twee delen zien we hoe Ghosen kennismaakt met de club, deze is ontstaan nadat motorclubs als de Hell’s Angels, No Surrender en Satudarah verboden werden. Ghosen weet, net als in zijn programma Danny Op Straat, deuren te openen die voor anderen gesloten blijven. Danny & The Brotherhood is op maandag 23 november en maandag 30 november te zien bij NTR op NPO 3.

Nu een aantal grote motorclubs verboden zijn, kruipt het club-bloed waar het niet gaan kan. Oud-leden van de motorclubs én nieuwe leden verenigen zich nu als nieuwe ‘brotherhoods’. De mannen van ‘Sin Miedo’ delen met Danny wie ze zijn en waarom de brotherhood zo belangrijk voor ze is. Ghosen is erbij als ze twee nieuwe ‘chapters’ inwijden. Dit eindigt met een groot feest in hun geheime clubhuis. De club heeft ook een gecompliceerde relatie met politie en lokale overheden. De politie houdt hen naar eigen zeggen structureel in de gaten en met de gemeente voeren ze een verhitte strijd om hun clubhuis te behouden.

Alternate text

Rekruteren
The Brotherhood Sin Miedo uit Utrecht bestaat inmiddels uit zeven chapters of afdelingen door het hele land. Op het eerste gezicht lijken hun outfits en hun uiterlijke verschijnselen heel erg op die van een authentieke motorclub, maar volgens de mannen zelf zijn ze dat absoluut niet. Ghosen: “Het OM was zo trots dat het eindelijk gelukt is om grote motorclubs te verbieden. Maar wat je nu ziet is dat het leidt tot versplintering. En deze nieuwkomers zijn keihard bezig om mensen te rekruteren. In de afgelopen jaren zijn in Nederland allerlei brotherhoods en motorclubs uit de grond gestampt. De grote vraag is: Wie zijn deze nieuwe ‘Brotherhood’ leden? Wat houdt hun kameraadschap in? En waar staan ze voor?”

Alternate text
Alternate text
Alternate text

Danny op straat

Danny Ghosen is momenteel wekelijks te zien op donderdagavond met zijn programma Danny op straat, waarin hij indringend en spraakmakend verslag doet van werelden die veelal gesloten of onbekend blijven voor het grote publiek. Afgelopen weken was te zien hoe hij anti-abortus-activisten volgde, het gesprek aanging met complotdenkers en aanhangers van QAnon, hij bezocht opnieuw drillrappers en hij ontmoette activisten die strijden tegen de oprichting van ‘pedopartij’ PNVD (Partij voor Naastenliefde, Vrijheid en Diversiteit).

Vanavond

In de uitzending van vanavond, donderdag 22 oktober, duikt Danny dieper in het verzet tegen de overheid en de coronamaatregelen. Bijna dagelijks zijn er in het hele land demonstraties tegen het beleid, ook in Den Haag voor de Tweede Kamer. Deze betogingen gaan steeds vaker gepaard met intimidatie en agressie. Tegen de overheid, tegen de pers en tegen autoriteiten in het algemeen. Zelf vinden organisaties als Vrijheidsbeweging Nederland en Nederland In Opstand dat ze gewone kritische burgers zijn, maar kamervoorzitter Arib wil ze liever niet meer voor de deur hebben vanwege de dreigende sfeer. De NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) waarschuwde afgelopen week voor de radicalisering van het verzet tegen het coronabeleid en het risico van geweld. Danny praat met de hardcore demonstranten over hun gevoelens van onbehagen en hun agressie tegen de autoriteiten. Danny op straat is elke donderdag om 21.05 uur te zien bij NTR op NPO 2.

Danny & The Brotherhood is te zien op maandag 23 november en maandag 30 november om 21:20 uur bij NTR op NPO 3.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*