Crypto handelsplatformen Litebit en Binance stoppen in Nederland, wat zijn de alternatieven?

De crypto handelsplatformen Litebit en Binance stoppen met hun bedrijfsactiviteiten Litebit stopt geheel met het platform, en Binance is al gestopt, maar dan alleen in Nederland. Cryptohandelaren die actief zijn of waren via een van deze twee platformen zullen dus op zoek moeten gaan naar alternatieven. Gelukkig zijn er genoeg andere partijen die actief zijn op de Nederlandse markt, waar je online cryptovaluta kunt verhandelen. Denk bijvoorbeeld aan platformen als Bitvavo en Bitstamp. In dit artikel gaan we in op het vertrek van Binance uit Nederland, en de bedrijfsbeëindiging van Litebit, en behandelen we ook enkele alternatieven voor deze exchanges.

Litebit stopt na tien jaar met bedrijfsactiviteiten

Het Nederlandse Litebit stopt met zijn bedrijfsactiviteiten. Dit werd op 23 mei 2023 bekend gemaakt. De klanten van dit bedrijf krijgen wel de mogelijkheid om hun tegoeden op te nemen of te verplaatsen naar andere crypto handelsplatformen. Litebit heeft Bitvavo als voorkeurspartij aangegeven. De hoofdzakelijke reden dat Litebit stopt is door de huidige ontwikkelingen in de cryptomarkt. De cryptomarkt loopt de laatste jaren wat terug nu de grootste hype achter de rug ligt. Het is daarom uitdagend om overeind te blijvend. Tien jaar lang wist Litebit stand te houden, maar door de veranderende marktsituatie stopt het bedrijf ermee, iets wat voor velen als een verrassing kwam, ook voor insiders. In 2013 werd Litebit gelanceerd. Litebit is in tegenstelling tot Binance en Bitvavo geen exchange, maar een broker. In het jaar 2019 en het jaar 2020 werd Litebit zelfs verkozen tot Beste Crypto Broker. Litebit was niet alleen actief in Nederland, maar ook in andere Europese landen. Alle belangrijke Litebit instanties in Nederland, Oostenrijk en Frankrijk zijn inmiddels ingelicht over de beslissing dat het bedrijf gaat stoppen.

Ook Binance stopt met zijn bedrijfsactiviteiten

Belangrijk nieuws in cryptoland is dat ook het zeer bekende crypto handelsplatform Binance stopt met zijn bedrijfsactiviteiten in Nederland. Het bedrijf kon niet voldoen aan de anti-witwas maatregelen van de Nederlandse overheid. De overheid in Nederland was al niet heel erg blij met Binance. Het bedrijf kreeg een jaar geleden een boete van miljoenen, omdat het geen registratie had in Nederland, terwijl er wel Nederlandse handelaren op het platform actief waren. Er moest een aanvraag worden gedaan voor de status van Virtual Asset Service Provider. Ieder crypto bedrijf heeft deze vergunning nodig om op een legale manier cryptovaluta te verkopen aan Nederlandse crypto handelaren. Binance is gestopt in Nederland per 17 juli 2023. Handelaren die activa hebben gestald bij Binance hebben nog wel even de tijd om deze weg te halen bij Binance. Veel crypto handelaren vragen zich verder af of Binance ook stopt in België, maar in België blijft Binance vooralsnog wel actief.

Alternatieven voor Litebit en Binance

De beste alternatieven voor Litebit en Binace zijn wellicht de crypto handelsplatformen Bitvavo en Bitstamp. Het voordeel van Bitvavo is dat het toegang heeft tot de liquide euro spotmarkt voor Bitcoins en USDT stablecoins. Voor Nederlandse cryptohandelaren is Bitvavo de beste fiat getaway. De Nederlandse Binance handelaar kan – en dat is ook goed om te weten – gebruik maken van de Bitvavo overstapservice. Bitvavo zal als een betere spot exchange basis worden ingezet om onder andere toegang te krijgen tot andere alternatieven voor Binance. Andere interessante alternatieven zijn Bitstamp, Deribit, Crypto.com, Kucoin, Bitfinex, Kraken en Bybit. Je kunt bij deze crypto handelsplatformen toegang krijgen tot futures trading, yield farming en margin mogelijkheden. Het loont de moeite om even na te gaan welk platform het beste uit de bus komt, als je op dit moment nog crypto of andere digitale activa hebt staan bij Binance of Litebit. Daarbij is het goed om je eigen wensen en eisen af te zetten tegen de voordelen en nadelen van elk platform.

Bitstamp als alternatief voor Litebit en Binance

Bitstamp is in principe door iedereen te gebruiken. Elke crypto handelaar kan op dit online platform op een veilige en voordelige manier bitcoins en andere digitale valuta verhandelen. Doordat het handelsplatform een ijzersterke reputatie heeft, en daarnaast ook goede strategische samenwerkingsverbanden heeft met banken en andere financiële instellingen, is Bitstamp ook heel aantrekkelijk voor institutionele en ervaren handelaren. Ook is Bitstamp goed te gebruiken om Bitcoin toe te voegen aan de balans van een bedrijf als een strategisch monetaire reserve. Veel professionele crypto handelaren omarmen Bitstamp dan ook, en werken er in volle tevredenheid mee. Je kunt rekenen op verbinding via API, hoge liquiditeit en een stabiliteit van de geboden service. Heb je interesse in Bitstamp, lees dan deze Bitstamp review eens.