Column Erik de Zwart: ‘Beste Henk’

Een persoonlijk bericht aan de voorzitter Raad van Bestuur van de NPO.. 

Beste Henk,

Met stijgende verbazing las ik in je interview met Spreekbuis.nl hoe het is gesteld met je kennis over radio. Ik voelde mij natuurlijk persoonlijk aangesproken als degene die kritiek heeft op de huidige koers van Radio 2. Want kritiek zouden de luisteraars niet hebben. Los van of dat waar is, mag ik je er met veel plezier op wijzen dat ook jouw publieke radiozenders zich inmiddels allemaal bedienen van computers en luisteronderzoeken. Kortom: dat de programmamakers van vooral Radio 2 precies draaien waar de luisteraar op zit te wachten. Maar dat is geen primaire taak voor een publieke omroep. Dat gebeurt namelijk allemaal al door succesvolle commerciële radiozenders als Sky Radio, Radio Veronica, Radio 538 en Q Music. Niks geen eigen geluid meer van de verschillende omroepen. Daar vragen ze om, maar de praatjes tussen de plaatjes van Gijs Staverman en Wouter van der Goes zie jij als de hoogst haalbare journalistieke verantwoording op Radio 2. Beide heren komen van commerciële huize en zijn zeker gepassioneerde radiomannen maar geen journalisten.

Laten we wel wezen: klinkt Robbie Williams anders als hij op Radio Veronica wordt gedraaid of op Radio 2? En interesseert dat de luisteraars überhaupt? Geef het nou maar gewoon toe: Radio 2 moet ordinair marktaandeel bij commerciële radiobedrijven afsnoepen om de STER inkomsten, die overigens makkelijk omhoog kunnen door een hogere secondeprijs, op peil te houden. In gewone mensentaal betekent dit dat je een beetje vals speelt. Met een excellente FM-dekking over het hele land, en ver daarbuiten, en ongekende hoeveelheden reclamezendtijd op drie tv zenders.

En mocht je je zelf hier niet in herkennen, kijk dan eens even naar dit Radio 2- filmpje. De ‘Making Of’ van een reclamespot voor Radio 2. De briefing aan de regisseuse van dit, overigens prachtige, spotje laat niets aan het toeval over: Radio 2 is gewoon een zender die leuke liedjes voor mensen moet draaien en verder niets ingewikkelds. Wanneer kunnen wij de zender overnemen? Lossen we meteen wat bezuinigingsproblemen op voor je!

1 Trackback / Pingback

  1. Erik de Zwart wil Radio 2 overnemen

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*