BVN TV | De vormgeving uit 1998

Spreekbuis.nl is een samenwerking aangegaan met Omroepers.nl. Omroepers.nl heeft een rijk archief met oude fragmenten uit de Nederlandse televisiegeschiedenis. Dit keer belichten wij de vormgeving van BVN TV uit 1998.

De Wereldomroep (RNW) startte in de zomer van 1996 met een proef onder de naam ‘Zomer TV’. In de maanden juni, juli en augustus konden Nederlanders, met een schotelantenne ,in het buitenland kijken naar herhalingen van Nederlandse programma’s, die eerder werden uitgezonden bij de publieke omroepen, tussen 20.00 en 00:00 uur. Het was te ontvangen op de Astra 1D satelliet, transponder 53.

De belangstelling was groter dan verwacht: er keken gemiddeld een half miljoen mensen naar de eerste uitzendingen. Vanwege de hoge kosten die het project meebracht, zou er in eerste instantie geen vervolg komen in 1997. Maar de politiek zag er de meerwaarde van in en besloot extra geld vrij te maken. Na een vervolg in de zomermaanden ging vanaf 1 januari 1998 dan ook BVN TV van start. Het Beste van Vlaanderen en Nederland is een samenwerking van de NOS en VRT.
 
De vormgeving van BVN TV uit 1998 werd ontwikkeld door grafisch ontwerper Ed Elting. De animaties bestonden uit stop-motion / motion control techniek. En de maquette is ontworpen door Fried van der Linden. Het pakket bestaat uit een hoofdleader, diverse bumpers en een eindleader. Dit leaderpakket is tot 2005 in gebruik geweest.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*