Brein, KPN en Ziggo willen strengere handhaving tegen illegale IPTV

In een artikel van AD.nl wordt het groeiende probleem van illegale televisie- en streamingdiensten in Nederland belicht. Al eerder meldde Spreekbuis.nl dat meer dan een miljoen Nederlanders illegaal naar televisie en streamingsdiensten via internet kijken, waarmee Nederland koploper is in Europa.

Justitie richt zich tot op heden voornamelijk op de aanpak van grote criminele aanbieders, terwijl de thuisgebruiker die net zo goed strafbaar handelt, vaak buiten beschouwing blijft. Volgens AD.nl pleiten zowel de legale aanbieders van tv-diensten als de auteursrechtenwaakhond Stichting Brein voor een hardere aanpak van deze illegale activiteiten door het Openbaar Ministerie.

De schade voor legale aanbieders en contentmakers, zoals Videoland, Netflix, NLZIET, Viaplay en Disney is aanzienlijk, met een geschat jaarlijks verlies van 3,21 miljard euro in Europa.

Stichting Brein, actief in de strijd tegen deze vorm van piraterij, werkt samen met justitie om het aanbod van illegale diensten te verstoren. Zo zijn in de afgelopen jaren honderden aanbieders van onrechtmatige IPTV aangesproken en hebben hun activiteiten gestaakt.

Zowel Brein als legale aanbieders zoals Ziggo en KPN benadrukken het belang van een sterkere handhaving en meer bewustwording onder consumenten over de gevolgen van hun keuzes. Het Openbaar Ministerie geeft aan zich te richten op grote criminele organisaties, maar ziet ook een rol voor civielrechtelijke acties door commerciële partijen en Brein tegen de eindgebruikers en tussenhandel. Toch wil de handhaving nog niet heel erg vlotten. In februari meldde Spreekbuis reeds over de wijdverspreide verkoop van illegale IPTV-kastjes op de Beverwijkse Bazaar. Tot op heden is de verkoop daarvan nog niet gestopt.


9 Comments

 1. Maar wat is de oorzaak, juist de providers zien hun klanten als melk koe voor hun aandeelhouders en content makers!

  • Helemaal mee eens, de prijs van een maandabonnement bij bv KPN is in 6-7 jaar tijd verdubbeld. Wat een optie zou kunnen zijn is dat de providers veel meer flexibiliteit geven bij wat je kiest qua zenders en streamers. Zowel in prijs als in aanbod. Dan regel je het netjes aan de voorkant.

 2. Ze kunnen wel zoveel willen! Hahaha
  30000 tv-zenders wereldwijd, inclusief alle streamingsdiensten de nieuwste bioscoopfilms voor 20 euro per jaar.
  Doeiiii

 3. Ze kunnen wel zoveel willen! Hahahah….
  30000 tv-zenders wereldwijd, inclusief alle streamingsdiensten en de nieuwste bioscoopfilms voor 20 euro per jaar. Doeiiii

 4. We zijn koploper in Europa. We zijnn ook koploper met gasprijzen, benzineprijzen, etc. Daar wordt ook niks aan gedaan. Logisch dat mensen alternatieven zoeken met deze al deze kosten.

 5. Moet mijn huis nog isoleren, een warmtepomp aanschaffen, electrisch gaan rijden, je weet wel, lekker verantwoordelijk bezig zijn. Zorgen dat de Aarde geen Venus wordt vind ik persoonlijk wat belangrijker dan miljoenen verdienende sociopaten spekken die waarschijnlijk gemiddeld 100 keer meer uitstoten en die heet aan hun reet kan roesten. Nou omgekeerd net zo, winstmarges van bijv. Black Rock interesseren me helemaal niets. Sterker nog die hele klasse van aandeel markt renteniers horen in een Gulah thuis.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*