Brand verwoest voormalig omroepgebouw

Bij een uit 1883 daterend gemeentelijk monument en voormalige sigarenfabriek en NRU-omroepgebouw aan de Ampèrestraat in Hilversum is zaterdag in het begin van de avond rond 18.00 uur brand uitgebroken. De brand heeft een groot deel van het pand verwoest.

De voormalige sigarenfabriek in Hilversum kreeg in 1949 een nieuwe bestemming. Toen werd bekend dat de Nederlandse Radio Unie (NRU, de voorloper van de NOS) het pand had gehuurd. Het werd ingrijpend verbouwd onder leiding van de, onder meer van de AVRO-studio bekende, architecten Merkelbach en Karsten. Daarna deed de voormalige fabriek dienst als onderkomen voor het Technisch Centrum van de NRU. Tot 1964. Toen was het pand voor de uitdijende NRU zo’n knellend keurslijf geworden dat het besloten werd om in fasen naar het Omroepkwartier (nu Mediapark) te verhuizen.

De roemruchte geschiedenis van een door brand verwoest pand: de Hilversumse sigarenfabriek

Vervolgens herbergde Ampèrestraat 10 onder meer jarenlang het gezelligheidscentrum en kantoor- en vergaderruimten van de Omroep Ontspanningsvereniging OSO, aan de lokale omroep en een stoet andere organisaties en bedrijfjes. Enige tijd geleden is het gemeentelijk monument verkocht aan een investeerder, die het een nieuw leven wil geven, gebaseerd op een mix van zorg en bedrijvigheid, waaronder vijftig zorgappartementen en bedrijfsruimte.

3 Comments

  1. Ik herinner mij nog de gevleugelde uitdrukking als er iets stuk was ;”moeten we even de Ampere straat bellen’

    Zelf bewaar ik goede herinneringen aan de mensen daar die altijd klaar stonden als ik als zendamateur weer eens iets had gemaakt omdat te meten met hun erg mooie meetapparatuur.
    Jammer van dat gebouw met Omroep geschiedenis.

  2. Triest en treurig, terwijl de tijden toch al niet vrolijk zijn…
    Over “goeie ouwe tijd” gesproken: het bericht noemt ook het gebruik van het pand door de OSO. Ik herinner mij als de dag van gisteren bijeenkomsten, vergaderingen, hier en daar een feest of receptie maar vooral de talloze avonden dat ik mij er neervlijde op een matje voor de wekelijkse yoga-les door… ja daar heb je de ouwe dag, de naam van de yoga-leraar wil me even niet te binnen schieten. Maar zijn rustgevende stem kan ik me nog goed voor de geest halen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*