Online piraat Olympia Radio is jarig

Eind 2013 leek het nieuwe beleid van het Agentschap Telecom steeds meer zijn vruchten af te werpen. Torenhoge boetes en dwangsommen zorgden voor het eerst sinds lange tijd weer voor een daling in het aantal FM piraten. 

Freddy Sallomons raakte eind jaren ’90 besmet met het piratenvirus. Eerst via de piratenzender van zijn neef in Nieuwlande. Maar al snel daarna ook vanuit zijn eigen studio in Nieuweroord. Ook Freddy ontsprong de dans niet. Na verschillende opgelegde boetes en dwangsommen werd het voor Freddy in 2013 ook steeds lastiger om zijn hobby te blijven uitoefenen. 

“Dan gaan we het toch via het internet proberen”, was de suggestie van vriend Gerard de Haan. Hoewel Freddy’s eerste reactie was “van m’n leven niet, dan stop ik er nog liever mee”, veranderde Freddy langzaam toch van mening. In april 2014 moest hij er toch aan geloven. De website olympia-radio.nl werd door Gerard gelanceerd. Al snel voegden piraten als Radio Saturnus, Studio 68, Allie Amstel en de zender Speedfight zich bij het station. 

Internetpiraat Olympia Radio was geboren. Een station dat 24 uur per dag, 7 dagen per week piratenmuziek uitzendt. Met veel live DJ’s voor overdag en ’s avonds en een muziekcomputer voor de overige momenten. De eerste maanden waren het voornamelijk de DJ’s van het station zelf die luisterden. Al snel werden dit tientallen luisteraars per dag, daarna honderden en inmiddels vele duizenden. De behoefte van boeren, bouwvakkers en vrachtwagenchauffeurs die tijdens het werk lekker naar een piraat wilden luisteren werd ineens weer ingevuld. 

Achteraf gezien was de timing precies goed. Op het moment dat het aanbod op de FM daalde, nam de mobiele internetsnelheid en de grootte van databundels snel toe. De groei van het station kende uiteraard ook technische uitdagingen. Zoals een instabiele server, die met veel luisteraars begon te haperen. Stapje voor stapje heeft Freddy de juiste mensen ontmoet en het station verder geprofessionaliseerd. Onder andere met Eric van Gorkom, de technische man achter het station. 

Inmiddels zijn we zes jaar verder en viert Olympia Radio haar zesde verjaardag. Het station kent nu circa 65 DJ’s uit Drenthe, Overijssel, Friesland en Gelderland, met vele hoogtepunten in zes jaar tijd. Zoals de jaarlijkse piraten top 200, de lancering van een tweede station voor jaren 60 t/m 90 hits, een inzamelingsactie voor het Nationaal Ouderenfonds, verschillende feesten, twee nominaties voor de Online Radio Awards in Hilversum, actievoeren met Henk Wijngaard op het Mediapark en de gezellige jaarlijkse DJ BBQ. 

De kracht van Olympia Radio zit hem volgens Freddy in de grote variatie. Iedere DJ draait vanuit zijn eigen studio, met eigen soundprocessing en ook weer een eigen muzieksmaak. Het liefst zou Freddy uitbreiden naar de FM. De doelgroep van Olympia Radio zit in noord en oost Nederland. Maar daar een frequentie bemachtigen is lastig en kost veel geld. “Als we op de FM willen, dan moet het maar illegaal”, aldus Freddy. Wel zijn er plannen om de DAB+ experimenten in Amsterdam en Twente in 2020 uit te breiden. 

Ook Eric van Gorkom heeft mooie ideeën voor de toekomst van het station. “Internetradio wordt steeds populairder, steeds bekender en ook steeds normaler. Qua infrastructuur kunnen we de groei van de komende jaren aan. Ik zou de komende tijd graag willen inzetten op visual radio.”

In de nieuwe aflevering van de Lomp Podcast vertellen Freddy en Eric over het ontstaan, de afgelopen 6 jaar en de toekomst van het station. De aflevering is hier terug te luisteren: https://lomp.online/013/

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*