Boksfenomeen Ali en de Nederlandse televisie

De op 74-jarige leeftijd overleden Muhammad Ali, geboren als Cassius Clay  en ’s werelds beroemdste bokser  (die daarna ook bekend werd als voorvechter in de strijd tegen rassendiscriminatie )bracht in 1976 een bliksembezoek aan Nederland. Andere Tijden Sport(NPO) wijdde er 7 jaar geleden een aflevering aan.

Ali maakte toen een promotietour langs allerlei landen om zijn autobiografie te promoten. Tijdens een tussenstop in Parijs was er een ontmoeting met de Nederlandse bokser Rudi Lubbers, tegen wie hij wie ook had gevochten.  Verder zijn er beelden te zien van  de tocht met een rondvaartboot door de Amsterdamse grachten, waarbij presentator Ruud ter Weijden van AVRO’s Sportpanorama hem mocht interviewen.

Mercedes
Ook zijn er beelden van de goudkleurige Mercedes, waarmee hij toen in Nederland rondreed. Thijs van den Brakel, uitgever van zijn boek , vertelt over een incident in het Okura Hotel inde hoofdstad dat als uitvalsbasis tijdens het bezoek diende. De bokser raakte in grote paniek toen de lift korte tijd vast kwam te zitten.

Ter Weijden herinnert zich in Andere Tijden hoe Ali zo goed als niets bleek te weten over de Tweede Wereldoorlog.  Volendammers halen verder  herinneringen op aan hun ontmoetingen met Ali in het vissersdorp.  “Lekker warm”, reageert de Amerikaanse reus als een dorpeling hem uitlegt geeft over de orginele kledij in deze toeristentrekpleister.

Plakboeken
En Volkskrantfotograaf Guus Dubbelman legt uit hoe zijn ontmoeting in de lobby van het Okura met het boksfenomeen  ervoor zorgde dat hij zelf een passie voor fotograferen kreeg. Spijbelend van school en gewapend met plakboeken kreeg Dubbelman het voor elkaar om anderhalf uur met Ali  te praten over boksen, maar ook over racisme.

De documentaire eindigt met Ali die na het bliksembezoek in het vliegtuig stapt, zich tot de camera richt en zegt: “Tijd dat de grootste bokser aller tijden jullie land verlaat. Ik hoop spoedig als toerist terug te komen., dan heb ook meer tijd om alles te zien, nu kon dat niet. Ik heb genoten, God zegene jullie”.

http://www.npo.nl/andere-tijden-sport/21-06-2009/NPS_1127946

Promo voor AVRO
De AVRO zond op 10 september 1978 een zelfdzame promo uit voor het gevecht dat 6 dagen later zou plaatsvinden tussen Ali en Leon Spinks in New Orleans. De omroep bracht in de jaren 60 en 70 de wedstrijden van de bokser in de nachtelijke uren rechtstreeks op de Nederlandse televisie. “Watch AVRO’s Sportspanorama!”, roept hij de kijker indringend op.
 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*