Boek over tv-regisseur Rudolf Spoor ‘Van Maan tot Traan’

Rudolf Spoor is verantwoordelijk voor een serie onuitwisbare beelden in het collectieve geheugen van Nederland: de landing van de Apollo 11 op de Maan, de barre Elfstedentocht van 1963, de ingebruikname van de Stormvloedkering en als meest memorabele fragment: DE traan van Máxima in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Tot in de hoogste kringen van het land weet Rudolf Spoor waardering af te dwingen. Het leverde hem het predicaat ‘hofregisseur’ op. Het is een etiket dat hij te danken heeft aan de tientallen uitzendingen die hij maakte met en over leden van het Koninklijk Huis. Van Maan tot Traan biedt een intrigerende kijk achter de schermen van het televisie vak aan de hand van de loopbaan van Rudolf Spoor. Een loopbaan die 45 jaar beslaat en zich laat schetsen aan de hand van de historie van de tv in Nederland. Dat er af en toe kruispunten moesten worden gewijzigd, bushokjes moesten worden verplaatst, straatlichten overdag aan moesten of een kameel moest worden aangeschaft voor een mooi beeld, dat spreekt voor zich. Zo waren de uitzendingen van Rudolf Spoor. Het is een kwestie van net die ene stap meer zetten die het verschil maakt tussen doorsnee en memorabel en die maakt dat, wanneer in 2051 een avondvullende thema-uitzending wordt gewijd aan 100 jaar televisie in Nederland, de bijdragen van Rudolf Spoor nog steeds dominant zullen zijn. Een gebeurtenis in Nederland was pas belangrijk als Rudolf Spoor erbij was. Kevin Kraan (1982) werkt als speechschrijver voor diverse (voormalige) ministers, waaronder Mark Rutte, Hugo de Jonge, Ronald Plasterk en Kajsa Ollongren. Hij schreef eerder de biografie van Henny Huisman (Henny) en het boek No Limit over de grote Eurodancehits uit de jaren negentig, waarvoor hij genomineerd werd voor de Pop Media Prijs.

Het boek ‘Van Maan tot Traan’ is vanaf 26 april verkrijgbaar bij oa Bruna en Bol.com.

2 Comments

  1. In de laatste alinea word het boek over Henny Huisman aangehaald. Veel mensen zullen gelijk Henny van de laatste jaren voor zich zien en geen zin hebben in het boek. Parkeer die gedachte even ergens anders en ga dat boek lezen als je van boeken over media (met name televisie) houd. Het is lekker geschreven en je krijgt een leuk kijkje op televisie uit de jaren 80 en 90. Echt een aanrader! Beter dan alle prutswerkjes die Bert van der Veer over over televisie geschreven heeft.

    • Zelfs in de meest positief bedoelde reactie schrijf je zo smerig negatief. Altijd. Ik vind het grotere anti-reclame als jij zegt dat je dit een goed boek vind, Michel.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*