Blog Peter van der Vorst: ‘Cut!’

Martine Bijl is uitgeroepen tot beste voice-over van Nederland. Dat gebeurde bij de Stemmy-Awards. Een prijs die in het leven werd geroepen door Televizier en Radio 10, na een oproep van mij op deze pek.

Hartstikke leuk natuurlijk dat een eenvoudige column zó serieus is opgepakt! Wat mij betreft zijn er meer ‘onzichtbare’ tv-krachten die een prijs verdienen.

Neem bijvoorbeeld de editor. Dat is de man of vrouw die vaak extreem lange dagen maakt in een donker hok en daar samen met een regisseur of redacteur een programma van begin tot eind monteert. (In het Engels noemen ze dat editing of cutting.) Een goede editor heeft een grote rol in de manier waarop een verhaal verteld wordt, en welke beelden en muziek gebruikt worden. Ik heb al heel wat redacteuren ‘gered’ zien worden door een editor omdat ze er zelf niet meer uitkwamen of zich slecht hadden voorbereid. Zelf zou ik bijvoorbeeld nergens zijn zonder Roger Högger of regisseur/editor Chris Kolmeijer die betrokken zijn bij de meeste programma’s die ik maak. Zij knippen en plakken alles digitaal aan elkaar. En zo zijn er nog veel meer toppers die weleens in het zonnetje gezet mogen worden. 

Het gekke is dat er in de drama-wereld al lang prijzen zijn op dit gebied, maar nog niet voor televisieprogramma’s. Dus ­hopelijk wordt ook deze column weer serieus opgepakt en is er bij de volgende uitreiking van bijvoorbeeld De TV-beelden (een vakprijs) een speciale categorie voor regisseur/editors. Ik heb al een naam voor de award: De Gouden ‘Cut’. Wel op z’n Engels uitspreken uiteraard!

Deze column verscheen eerder in Televizier en is online terug te lezen.
Lees meer columns van Peter van der Vorst op Televizier.nl
Herpublicatie op Spreekbuis.nl, na toestemming van Peter van der Vorst.  

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*