Blog Martin van Doren: ‘Een dramatische update’

Eén keer in de zoveel tijd gaat mijn internetradio zichzelf, geheel op eigen initiatief, updaten. Op de meest onvoorspelbare momenten gebeurt zoiets. Tijdens het updaten valt de radio stil, waarna het ding, na een tijdje, weer vrolijk verder gaat. Meestal gaat dat prima, heel af en toe loopt de boel vast.

Dat vastlopen gebeurde deze week weer eens een keer. Geen nood: netstroom eraf halen, even wachten, de stroom er weer op, en dan doet hij het weer. Bij het weer aanzetten heb ik helaas een verkeerde knop ingedrukt, en zo kon het gebeuren, dat de radio verder ging met NPO Radio1, u weet wel: de nieuwszender van de Publieke Omroep. “Nieuws & Co” was aan de gang, en ik viel er in, op het moment dat er weer hoognodig muziek gedraaid moest worden. Een Italiaanse band, die aan een tournee door Europa bezig is, was de gelukkige. De presentatrice maakte daar melding van, maar toen gebeurde het. Zij babbelde vrolijk verder: die avond zou zij met een vriendin naar de Melkweg in Amsterdam gaan, alwaar de bewuste band zou optreden. Een fraai staaltje van “Breaking News”! Meteen daarachteraan een, zoals gebruikelijk, onsamenhangend verhaal, dit keer over Italiaans. Goeie god: is dit de nieuwszender van Nederland? Voor de zekerheid checkte ik de display: was de radio per ongeluk overgeschakeld naar één of ander zieltogend lokaal station? Nee, het was echt NPO Radio1. Oké, zo ziet de NPO blijkbaar de ideale invulling van de nieuwszender: het nieuws als “personality show”, waarbij dat “personality” naar mijn mening, een zeer krachtig eufemisme is. Grommend keek ik naar de radio, het ding haast verwijtend dat ik in deze onzin terecht was gekomen door zijn update.

Later die avond kwam de BBC World Service, vanuit Maastricht, met een analyse van de Nederlandse verkiezing voor de Tweede Kamer. Ik slaakte een zucht van verlichting: échte nieuwszenders bestaan nog steeds.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*