Blog Martin van Doren: “De grote doping loont show”

Het IOC heeft gesproken, de Spelen staan op het punt van beginnen. Organisaties en mensen buitelen over elkaar heen om hun ongeloof, verbijstering, woede en onmacht kenbaar te maken, maar dit allemaal voor de bühne.

Het ene rapport was nog vernietigender dan het andere, conclusies begonnen al getrokken te worden. En toch…, toch hoorde je vanaf het begin af aan al de twijfel, wetende dat de gangen van het IOC zwaar ondoorgrondelijk zijn. Toen de slotconclusie bekend werd gemaakt, werd dat niet bepaald als een soort van Salomonsoordeel begroet. De kritiek was snoeihard: lafbekken waren het, en: doping loont. De boosheid, het gekrakeel: het is hoogst aandoenlijk.

Welk Nationaal Olympisch Comité heeft haar deelnemers, als protest, teruggetrokken? Geen enkele. Welke Nationale Sportbond deed dat? Geen enkele. Welke individuele sporter deed dat? Geen enkele. Daarmee hebben zij de beslissing van het IOC impliciet gesanctioneerd.
De boosheid en de woede lijken heel erg voor de bühne te zijn. Waarom dat is? Geen idee. Meedoen is belangrijker dan winnen, maar nergens staat waarschijnlijk gedefinieerd hoe dat meedoen er uitziet, en ach…., de regels moet u niet al te letterlijk nemen. Misschien komt het “gezien, écht heel boos, gelachen en doorgaan” wel doordat er inmiddels nog een lijk in de kast gevonden is, een zaak die de huidige in omvang ver te boven zal gaan, waardoor deze Spelen misschien wel automatisch de laatste zullen blijken te zijn. Wie weet. De halfbakken, hypocriete reacties moeten toch ergens vandaan komen?

En wat doet NPO Radio1? Na alle bijtende commentaren die het uitgezonden heeft, gaat zij de Spelen gewoon uitzenden, net zoals zij dat deed met die van Londen, Peking en Sotsji, alsmede vele jaren de Tour de France. Toegegeven: toen waren er “slechts” geruchten; dat is inmiddels wel anders. Ongetwijfeld zal er voor de aanvang van de Spelen nog een forumdiscussie uitgezonden worden, bij voorkeur op het moment dat er toch al niemand luistert, waarin de vloer aangeveegd zal worden met de gang van zaken. Een vlammend protest zal klinken uit de kelen van de presentatoren en verslaggevers, die kokend van woede, live vanuit Rio aan het twistgesprek zullen deelnemen. En daarna? Daarna zendt NPO Radio1 de Spelen gewoon uit. Drie weken lang flauwekul en dubieuze zaken van de bovenste plank. De presentatoren van NPO Radio1 zullen kirren en gillen als nooit tevoren. Het ene historische moment na het andere zullen zij verslaan, vergetend tegen welke gitzwarte achtergrond zich dit allemaal afspeelt. Helaas. De Sportzomer uitzenden, is belangrijker dan enige vorm van ruggengraat. En was het dan nog maar een “Sportzomer”; het kan niet anders worden, dan “De Grote Doping Loont Show”, live op NPO Radio1.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*