Blog Jan Emous: ‘College draait door’

Goed. Dus Matthijs van Nieuwkerk presenteert College Tour. Ooit bedacht door Twan Huys, maar die vertrok naar RTL en wordt dus opgevolgd door Matthijs, want anders vertrekt hij ook naar de commerciëlen. Of zoiets. 

Je kunt je afvragen of er nou écht geen ander talent los rondliep om Twans lege stoel te bezetten. Maar de NPO besliste anders. Matthijs is van onschatbare NPO-waarde; hij is de beste presentator die er is en hij had er kennelijk wel oren naar. Beste wordt trouwens in Hilversum vaak als synoniem gebruikt voor best bekeken.

Waarom zou je flauw gaan doen en de nieuwe College Tour meteen maar bij voorbaat als een doorgedraaide Tour beschouwen? De beste presentator verdient het voordeel van de bestbekeken twijfel. 

Matthijs deed tot nu toe eigenlijk nooit iets alleen. Altijd wordt hij geflankeerd door mensen die er zitten om te zeggen wat hij niet zeggen wil of die ergens goed in zijn en door Matthijs steevast worden beschreven in termen als ‘Jij weet als geen ander hoe…’ Dat maakte de College Tour extra spannend. Matthijs solo. Het viel niet mee.

Het eerste kwartier presenteerde hij alsof z’n leven ervan afhing. In een moordend tempo. In veel te veel lange volzinnen. In staccato interrupties. Hij had geluk. Hoofdgast Bénédicte Ficq trapte godzijdank op de rem met de dodelijke opmerking dat het hier niet DWDD betrof en dat enige uitleg haar wel op z’n plaats leek.

En het moet gezegd: Matthijs probeerde zich in zijn kersverse lot te schikken. Maar ja, lichaamstaal verloochent zich niet. De armen gingen over elkaar. Als Matthijs geen tafel heeft gaan die armen vanzelf in de afweerhouding. Het gezicht stond op stand stuurs. De armen gingen pas weer de lucht in bij een van de vele interrupties. Zo bleef, zelfs als hij niets zei, Matthijs zeer aanwezig. Het was geen prettig gezicht.

Wat was nou ook alweer de opzet van dit programma? Dat studenten vragen zouden stellen aan de hoofdgast. Dat de interviewer die gast zou helpen een soort van zelfportret te schetsen. Toch? Na twintig minuten had één student een vraag kunnen stellen. Knap trouwens dat studenten dat durfden, want Matthijs leek niet veel met ze op te hebben. ‘Ga staan!’ en ‘Je naam!’ daalden als orders neer op het arme hoofd van de student die iets te vroeg een vraag inzette.

Dat Ficq er inhoudelijk een aardig uur van maakte was vooral haar eigen verdienste. Want Matthijs maakte er een personality-show van. Hij kan niet anders. Twan Huys maakte zich ondergeschikt aan het format, zorgde voor een prima sfeer waarin het soms mogelijk was eens wat scherper te worden; Matthijs kan dat helemaal niet. Die wil er meteen vol in. Dat valt hem niet te verwijten. De man doet al heel lang niets anders tussen zeven en acht. Het valt hooguit de NPO-bazen aan te rekenen dat ze vinden dat alles wat Matthijs doet welgedaan is.

Het valt te hopen dat Matthijs tot z’n vijfentachtigste DWDD blijft presenteren. En dat je dus in 2045 de vaatwasser staat te vullen, op de achtergrond iemand in razend tempo goeddeels onverstaanbaar allerlei namen hoort roepen, waarna een zaal vol bejaarden enthousiast klapt en jij glimlachend weet: het is zeven uur. 

Het valt ook te hopen dat omroepbazen onbekend talent de kans geven zich te ontwikkelen. Want echt, er loopt zeker wel iemand rond die nieuwsgierig en getalenteerd genoeg is om een gast en studenten tot hun recht te laten komen door zichzelf een dienende rol toe te bedelen. 

College Tour vraagt om een rustig tempo. Om een beetje verdieping. Kortom, het is nauwelijks een programma van deze tijd. 

Cabaretier Micha Wertheim noteerde onlangs in de NRC na zijn optreden in Pauw dat het tegenwoordig niet de bedoeling is dat je op de tv nadenkt over je antwoord. Je moet onmiddellijk reageren. Een mening hebben. En Gerard Joling heten. Alleen dan blijf je overeind in het woordenspervuur van de presentator. Het lijkt er een beetje op dat de NPO gedacht heeft: als we Van Nieuwkerk er overheen gooien, dan wordt het eigenlijk altijd wel wat. Dan snap je je eigen programma niet. Dat getuigt van creatieve luiheid. En van het volstrekt ontbreken van enige durf.   

Blogger Jan Emous is voormalig redacteur en dj bij o.a. KRO, RTV Noord Holland, Omroep Max en Gooi & Eemlander.

3 Comments

  1. Prima verwoord. Nog even en ik ga de vaatwasser inruimen/de zolder opruimen/ m’n fiets schoon maken/ m’n stoepje vegen als ik welke presentator het ook is, z’n talkshow hoor aankondigen.

  2. Nou moeten we een aflevering doorkomen met Peter Pannekoek?
    Misschien raar hoor, maar kom op zo’n mooi programma en dan ga je een complete no body als Pannekoek zendtijd geven.
    Mathijs: dat jij je vrienden graag helpt vind ik prima. Maar je gaat toch niet een compleet mislukte caberatier als Peter Pannekoek toch geen platform geven.
    Bij de wereld draait door ging mijn afstandsbediening spontaan zappen als deze complete 0 in beeld kwam.
    College Tour is een programma waar mensen echt wat kunnen op Holleeder na dan. Maar Peter Pannekoek Kim op zeg je gaat je zelf toch niet verlagen tot de totaal niet grappige Pannekoek.
    Ga aub mensen uitnodigen die echt wat kunnen. Peter Pannekoek kan helemaal niks totaal niet grappige en zeker geen vakman dus Mathijs hou deze aflevering tegen want als je het van dit soort prutsers moet hebben. Ben je ten 1e je salaris niet waard en daarbij moeten ze jou dit prachtige niet meer laten presenteren. Peter Pannekoek, Kom op een complete belediging voor dit programma. Twan maakte 1x de fout met de neus. Ik hoop dat dit voor jou ook de enige fout is.wat zei je ook alweer?32 jaar en is nooit grappig en kan ook niks. Het spijt me voor deze comment maar als je dit prachtige programma gaat verkrachten door losers als Pannekoek een platform gaat geven. Dan hoop ik echt dat je snel naar John de Mol gaat want zijn bedrijf heeft ook kweekvijver voor losers zoals de familie Roelvink en Gordon.

    Dus zendt deze onzin niet uit.

    Peter Pannekoek ja z’n achternaam zegt al genoeg. Talentloze Pannekoek en zeker geen komiek of caberatier.

  3. Zeer verheugd met deze recensie die precies verwoord hoe, m’n partner en ik, het gejaag van Mathijs hebben ervaren. Dit was voor de NPO een uitgelezen kans om nieuw talent te presenteren. Het grote probleem wat Mathijs heeft zijn gejaagdheid, met open vragen en verdiepende stellen, laten uitpraten etc. bracht hij weer goed voor het voetlicht. Teleurstellende eerste try-out van Mathijs en hoop dat hij op z’n zolderkamer gaat uitvissen hoe hij er voor kan zorgen dat het geen one-man show is met gasten en studenten als decor….Succes Mathijs

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*