Blog Erik de Zwart: ‘Beatles live op het dak’

Op Facebook ontstond kort geleden een discussie of The Beatles nu wel of niet live stonden te spelen op het dak van Apple Records in Londen. Daar kan ik kort over zijn: helemaal ‘live’.

Ja, maar wie speelt dan op de piano? Billy Preston, die we nog kennen van zijn solohit Nothing from Nothing uit 1974 en zijn duet met Syreeta uit 1980, It Will Come in Time. Ik heb het nog even nagekeken, want er zitten ook filmopnamen van dit concert in de documentaire van Ron Howard over de optredens van The Fab Four uit Liverpool.

En inderdaad, op 30 januari 1969 stonden de mannen ineens op het dak. De sfeer was al enige tijd gespannen, ze waren
het helemaal zat en dat wordt ook wel duidelijk in de docufilm Eigth Days a Week. Het is met de huidige techniek ook onvoorstelbaar dat een wereldberoemde groep als The Beatles in een stadion stond op te treden over de geluidsinstallatie waarmee normaal gesproken de makers van een doelpunt werden bekendgemaakt! Dat laatste live-concert is overigens keurig geregistreerd op twee achtsporenrecorders en het klinkt top! Zoals Get Back, de nummer 1-hit van Paul, John, George en Ringo in 1969.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*