Blog Erik de Zwart: ‘The Beach Boys in Baambrugge’

Toen ik laatst moest omrijden om in Amsterdam te komen, kwam ik langs het dorpje Baambrugge. Pittoresk gelegen aan een riviertje.

Je zou het niet verwachten, maar hier is dus muziekgeschiedenis geschreven. Door The Beach Boys! Begin jaren zeventig had de band dringend nieuwe inspiratie nodig en daarom leek het ze wel wat om een album op te nemen in dat kleine Nederland. De grote opname- studio’s waren echter al volgeboekt en dus besloten ze maar zelf een studio te laten bouwen. Een oude kippenstal in Baambrugge was de plek waar ze neerstreken.

Voor het toen astronomische bedrag van 1 miljoen gulden werd de studio aangepast aan de wensen van die tijd en begon de opname van het album Holland. De Beach Boys woonden met vrouwen en kinderen in Laren, Hilversum en Amsterdam en werden dagelijks met taxi’s of huurauto’s naar de studio gereden. Ergens in de jaren tachtig kwam ik wekelijks in deze historische studio voor de opname van een speciale telefoonlijn. Als je dat nummer belde, kreeg je het laatste popnieuws te horen. Er was eigenlijk niets veranderd sinds The Beach Boys er rondhingen. Mijn favoriete nummer staat niet op Holland, dat is en blijft God Only Knows, nummer 11 in 1966.

Eriks Hitdossier verschijnt wekelijks in Veronica Magazine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*