Bastiaan Meijer (PodBast): ‘Inhoud staat op de eerste plek’

In aanloop van de Online Radio Awards interviewen wij diverse online radiomakers en podcasters. Ditmaal: Bastiaan Meijer van PodBast.

Je bent geen journalist van een landelijk dagblad en ook geen bekende Nederlander, zoals Ruud de Wild, maar afgelopen heb je wel heel wat persoonlijkheden voor je podcast weten te strikken, waaronder Rob Jetten, Gerard Ekdom, Sylvana Simons, Frank Lammers en Kim Holland. Hoe krijg je hen zover dat zij tijd voor je maken?
Ik denk dat dit hoofdzakelijk komt door mijn oprechte interesse in de gasten. Ik vraag ze niet ‘om maar een grote naam te hebben’, maar omdat ik echt benieuwd ben naar hun verhalen. Ook is het natuurlijk wel fijn dat de PodBast inmiddels een mooie gastenlijst heeft en de nodige media aandacht genereert waar je nieuwe gasten ook mee kunt overtuigen. Ik denk toch dat de oprechte interesse wel het belangrijkste is.

Wie zou je graag nog als gast in je podcast willen hebben?
Er zijn heel veel mensen die ik nog in de PodBast zou willen. André van Duin, bijvoorbeeld. Maar ook Louis van Gaal of Gordon. Internationaal gezien zou ik Jim Carrey echt geweldig vinden.

Interviews kunnen in diverse vormen, waaronder ook tekst en video. Waarom heb jij voor de podcast-vorm gekozen?

Omdat ik het gevoel van een één op één gesprek wil hebben. Het idee voor de PodBast ontstond bij acteur Paul van Gorcum in de tuin. We spraken over dingen waar ik tegen aanliep op werk en hij vertelde hoe hij dat aan zou pakken. Die persoonlijke sfeer wil ik in de PodBast vast blijven houden. Sinds het tweede seizoen is het ook mogelijk om de PodBast te bekijken via YouTube. Ik kreeg hier wel vragen over vanuit de podcastcommunity, want ‘dan haal je het hele idee van podcasting toch weg’? Wellicht, maar op deze manier bereiken mijn gesprekken ook mensen die visueel ingesteld zijn en het lastig vinden om een langere tijd alleen te luisteren.

De Online Radio Awards editie 2020 heeft als thema ‘Groei’, wat doe jij om het aantal luisteraars te groeien?
De Online Radio Award winnen zou fijn zijn… 😉Nee, zonder dollen. Ik ben eigenlijk meer bezig met de content maken en zorgen dat dat het beste is wat ik kan leveren. Achter de schermen zijn we wel bezig om te bedenken hoe we het bereik kunnen vergroten. Op dit moment is het vooral het delen van fragmentjes uit de PodBast en vragen of de gast het ook op zijn/haar social media wil zetten. Een quote uit het gesprek van Lange Frans duikt om de paar weken weer ergens op. Maar hoe hard je je best ook doet, uiteindelijk werkt mond op mond reclame het beste.

Tot op heden hebben veel podcasts nog geen verdienmodel. Ben jij daar al mee bezig?
Het afgelopen seizoen hebben we met meerdere partijen gesproken die zouden willen adverteren in de PodBast, maar de perfecte match is er nog niet geweest. Mede ook doordat ik redelijk eigenwijs ben en het de inhoud niet wil laten beïnvloeden. Ik vind dat inhoud altijd op de eerste plek moet staan. Wel verdien ik indirect aan de PodBast. Ik heb al meerdere malen het verzoek gekregen van mensen die een podcast willen en daar mijn ondersteuning bij vragen. Op die manier verdient de PodBast zichzelf toch terug.

Je hebt langere tijd bij diverse omroepen achter de schermen gewerkt. Diverse Youtubers halen tegenwoordig hun neus op voor landelijke media en kiezen geheel voor hun eigen kanalen. Zou jij wel weer een stap willem maken naar landelijke omroepen?
Ja hoor! Ik vind het werken in de media erg leuk, dus ik sta daar zeker voor open. Maar ik snap de YouTubers ook wel, want het zou toch heerlijk zijn als PodBast straks mijn hoofdberoep is?

Kijk voor meer informatie op onlineradioawards.nl

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*