AVROTROS lanceert podcast Miss Paralympics

De Paralympische Spelen staan voor de deur. Maar wie gaan ons land eigenlijk vertegenwoordigen in Tokio? En hoe bereiden deze sporters zich voor op dit grote sportevenement? In de AVROTROS-podcast Miss Paralympics leren luisteraars de wereld van de paralympische sporten kennen. Het gaat over dromen en prestaties, maar ook over dilemma’s, aannames én praktische zaken waar sporters met een beperking tegenaan lopen. Miss Paralympics is vanaf maandag 16 augustus te beluisteren via radio1.nl/podcasts en verschillende podcast-apps.

Wie zijn de sporters en wat is hun bijzondere achtergrondverhaal? Ex-paralympiërs Roos Oosterbaan en Marc van de Kuilen spreken in deze podcast met handbiker Tim de Vries, paradressuurruiter Rixt van der Horst, paratafeltenniser Kelly van Zon, rolstoeltennisser Carlos Anker, paralympisch atleet Kimberly Alkemade en rolstoelbasketballer Jitske Visser.

“Ik heb mijn been verloren, maar ik heb er ook een hele hoop mee gewonnen”, vertelt handbiker Tim de Vries in de eerste podcast-aflevering. De atleet verloor zijn been na een ongeluk op de trampoline. De aflevering gaat over het sportleven ná het ongeluk en beantwoordt praktische vragen als ‘hoe werkt een handbike eigenlijk?’. Topsporters zonder beperking kunnen daar goed van leven en hebben daarnaast geen andere baan. Geldt dit ook voor sporters met een beperking zoals Tim?

Persoonlijke ervaringen
Maker Roos Oosterbaan nam in in 2004, 2008, 2012, 2016 deel aan de Paralympische Spelen als basketballer. Vaste sidekick Marc van de Kuilen was in 2016 als rolstoelbasketballer op de Spelen in Rio. Beiden zijn in de podcast openhartig over eigen ervaringen. Het gaat over het moois wat de sport hen bracht, het doorzettingsvermogen en de acceptatie van hun handicap. Maar ze schromen ook de moeilijke en kritische vragen niet: zijn er niet teveel handicapklassen? Kunnen paralympische atleten makkelijker een medaille winnen? 

‘’Het verraste me in de verhalen van deze atleten dat veel, net als ik, eerst hard hun best hebben gedaan hun handicap te negeren of weg te moffelen. En dat ze er niet aan moesten denken om te gaan sporten met andere gehandicapten. Want waarom zou je dat doen als je ‘normaal’ wil zijn? Maar toen ze, en ik dus ook, eenmaal die drempel over waren, bleek dat ze de wereld aankonden. Juist met die handicap.’’, aldus Roos Oosterbaan.

Miss Paralympics
Vanaf maandag 16 augustus verschijnen dagelijks de afleveringen van deze podcast. De twintig-minuten durende afleveringen worden gepubliceerd in aanloop naar het radioprogramma Miss Paralympics, ook gepresenteerd door Roos Oosterbaan. Vanaf maandag 23 augustus is zij te horen tussen 01.00 en 02.00 uur op NPO Radio 1. Ze ontvangt gasten als chef de mission Esther Vergeer, para atletiek-coach Guido Bonsen en voormalig paralympisch zeiler Rolf Schrama. 
Miss Paralympics, vanaf 16 augustus te beluisteren via radio1.nl/podcasts en verschillende podcast-apps

Miss Paralympics, vanaf 23 augustus om 01.00 uur bij AVROTROS op NPO Radio 1

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*