‘AV-archief EYE en Beeld en Geluid moet toegankelijk worden’

EYE en Beeld en Geluid zijn de twee officiële organisaties voor het opslaan en toegankelijk maken van het Nederlandse audiovisuele erfgoed. Het AV-archief is door (auteurs)rechten slechts voor 2,3% beschikbaar voor algemeen publiek en 15% voor het onderwijs. De Raad voor Cultuur is voor het laagdrempelig (online) toegankelijk maken voor de Nederlandse burgers.

De Raad voor Cultuur: ‘Door deze beperking worden superplatforms zoals YouTube in toenemende mate als ‘publiek archief’ gebruikt; de burger zoekt immers de makkelijkste weg. Deze superplatforms zijn zeer toegankelijk en er is eenvoudig veel te vinden, ook als dat niet altijd auteursrechtelijk is geregeld. Dat laatste is overigens voor de Nederlandse burger slecht te signaleren. Het staat immers op een publiek toegankelijk platform. Wij vinden het belangrijk dat burgers – al dan niet tegen betaling – eenvoudig toegang hebben tot publiek gefinancierd audiovisueel materiaal uit een van deze twee archieven. Bij nieuwe producties dient aan de voorkant geregeld zijn dat de publiek gefinancierde content ook online opvraagbaar en beschikbaar blijft, dus ook op het gebied van (auteurs)rechten.’

Voormalig Beeld en Geluid-directeur Jan Müller gaf in juli 2017 al aan dat het Beeld en Geluid-archief in de nabije toekomst toegankelijk zou worden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*