Astrid de Jong: ‘Ik hoop zelf te sterven als Nachtzuster’

Voor De Nachtwacht Award 2020-verkiezing voor het beste nachtprogramma op de Nederlandse radio interviewt Spreekbuis diverse radiomakers. DitmaalAstrid de Jong (Nachtzuster/ Omroep MAX).

Is er de afgelopen tien jaar iets veranderd in de nacht?
Jazeker! Er veranderen bij radio steeds dingen. Zo waren er hoorspelen toegevoegd aan Nooit meer slapen, wat voor mij even wennen was, want ik luisterde graag naar Pieter en Liesbeth onderweg naar de studio, en verheugde me altijd op onze nachtelijke ontmoetingen. Het eerste deel van dit jaar kwam ik aan in een lege studio, en kreeg ik vaak wat mensen aan de lijn die reageerden op de hoorspelen, die soms wat extreem waren, zoals Radio Bergeijk. Sinds september deel ik de studio met miss podcast, die daar op vrijdag haar live podcast uitzendt. We hebben dan precies 2 minuten om de studio met mijn instellingen klaar te zetten, dus ik begin wat gehaaster. Maar vanaf 2 uur is het zoals vanouds, al bijna 10 jaar, het fijnste programma met de fijnste luisteraars.

Je programma is verschoven van de donderdagnacht naar de vrijdagnacht, merk je een verschil in de luisteraars?
Ja, het is drukker geworden en ik heb weer vaker mensen aan de lijn die zeggen: “ik hoor je programma voor het eerst”, en “ik bel voor het eerst”. Dat vind ik hartstikke leuk! Daarnaast is tot mijn grote blijdschap een deel van mijn luisteraars mee gegaan! Dat vind ik zo bijzonder! Mensen hebben hun werk of afspraken of planning gewoon verschoven om erbij te kunnen zijn! En ik krijg meer reacties op de podcast….

Wil je tot aan je pensioen een nachtprogramma blijven maken of is het op een dag wel klaar?
Ik hoop zelf te sterven als Nachtzuster. Maar niet voor mijn 67ste als het even kan.

Wat was je meest opmerkelijke moment in de nacht van afgelopen jaar?
Ina die in slaap gevallen was toen ze aan de beurt was, en toen ik haar een paar keer riep gewoon ging vertellen alsof er niets gebeurd was. En een oudere mevrouw die wilde weten of, als er een olifant dood gaat in artis, de verzorgers hem moeten begraven (luister voor het antwoord de podcast terug, prachtig verhaal) en Tonny die 10 maanden te laat een kerstkaart van haar zus kreeg en vertelde dat ze het zo jammer vond dat er bijna geen kerstkaarten meer verstuurd werden. Ik kreeg tientallen kerstkaarten voor haar, waaronder eentje van Jacques d’ Ancona die mij ook nog een briefje schreef vol waardering. Het is nu al een goed jaar.

Heb je een betere band met je regisseur als je een nachtprogramma maakt?
Dat weet ik niet. Ik werk bij veel andere programma’s ook met geweldig leuke mensen. Maar mijn regisseur huur ik zelf in, dus kies ik ook echt iemand met wie ik een klik heb. Inmiddels is Bart Kuil al jaren mijn regisseur en het is altijd een feestje om met hem te werken. En ook buiten het werk kan ik hem bellen over ieder wissewasje of hilarische grapjes.

Wat kan alleen in de nacht en niet overdag?
Lang praten met echte mensen. Iemand echt een verhaal laten vertellen over zichzelf, zijn ervaringen en zijn kennis. Het ijs breekt al bij het feit dat je allebei samen wakker bent en op de radio.

Zou deze prijs een verschil voor je maken?
Ik krijg altijd een beetje de bibbers van prijzen. Als je geen campagne voert win je niet, en als je campagne voert voelt dat een beetje als je luisteraars lastig vallen terwijl ze je programma of je posts op de sociale media volgens vanwege je radioshow. Maar toen ik vorig jaar een prijs won kreeg iedereen bij Omroep Max taart, en kreeg ik veel complimentjes en aandacht, dus dat is fijn voor een nachtvogeltje. En als ik een prijs krijgt van een vakblad, denken ook de mensen die ’s nachts slapen (zoals de bazen) dat ik een mooi programma maak. En dat vind ik ook echt dus daar wil ik graag meer mensen van overtuigen 🙂

De Nachtwacht Award 2020
De Nachtwacht Award is een radioprijs gericht op nachtprogramma’s tussen 0:00 en 6:00. Op Spreekbuis.nl/nachtwachtaward kan het publiek stemmen op haar favoriet. Eind januari wordt de winnaar bekend gemaakt. 

De Nachtwacht Award wordt mede-mogelijk gemaakt door Tens MediaPretty in Pink Productions en CodeKitchen.


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*