Hilversum slaat alarm: 5G kan zorgen voor storingen bij tv-producties

De televisieproducties op het Hilversumse Mediapark lopen groot gevaar als het supersnelle netwerk 5G wordt uitgerold. Draadloze microfoons en zenders kunnen gaan storen en zelfs uitvallen, met alle gevolgen van dien. Daarom wordt nu gestart met een proef op het Mediapark.

Getest wordt hoe het supersnelle 5G-netwerk zo gebruikt kan worden dat de frequentie die de technologie gebruikt niet botst met de trillingssnelheden die gebruikt worden bij de studio’s. Dat blijkt uit een brief van het Hilversumse college van b & w aan de gemeenteraad.

’Een van de consequenties van de invoering van de 5G technologie is dat er geschoven gaat worden met frequenties’, schrijft het college. ’Daardoor krijgen met name facilitaire en productiebedrijven een probleem met hun bedrijfsvoering. Simpel gezegd wordt de ruimte om draadloos te communiceren beperkt. Draadloze microfoons en zenders lopen het risico uit te vallen waardoor de productie van uitzendingen in gevaar komt.’

Vandaar dat er op het Mediapark, onder andere met NEP (facilitair bedrijf voor onder meer liveregistraties) en kabelexploitant Ziggo, getest gaat worden hoe dit probleem opgelost kan worden. Ook wordt er gekeken of de 5G technologie hier zelf misschien wel mogelijkheden voor kan bieden. ’De resultaten daarvan zijn uiteindelijk voor de gehele media industrie van belang’, aldus het college aan de raad.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*