Arnold Karskens (Ongehoord Nederland): ‘Toenemende macht van de NPO draait die pluriformiteit helaas de nek om’

Arnold Karskens / Ongehoord Nederland

Het publieke bestel start in 2022 met twee nieuwe omroepen. De afgelopen maanden wist omroep Ongehoord Nederland al flink het nieuws te halen. Spreekbuis.nl sprak omroepbaas Arnold Karskens in de laatste weken voor de start.

Per 1 januari 2022 kan Ongehoord Nederland officieel starten met uitzenden. Met welke zaken ben je in de laatste maand nog druk? Het zoeken is naar goede redactieleden en een fijne studio. De besprekingen met de NPO zijn zo goed als rond. Vanaf januari maken we een wekelijkse podcast over actuele zaken en een maandelijkse podcast over de grote maatschappelijke problemen. Bij de tv zetten we in op een nieuws-, actualiteiten- en duidingsprogramma. We kunnen niet wachten. Nederland snakt naar de andere kijk op het nieuws.

Omroep Ongehoord Nederland wil een stem geven aan mensen die zich niet vertegenwoordigd voelen over kwesties als de groeiende politieke macht van de Europese Unie, de nadelen van massa-immigratie, en de afbraak van de Nederlandse cultuur en tradities als Zwarte Piet. Er zijn al diverse platforms die buiten het publieke bestel een deel van deze thema’s hebben opgepakt en zij hiermee reeds een flink bereik te genereren. In hoeverre is het nog steeds belangrijk dat dit ook binnen het publieke bestel gebeurt?
De marges van de vrijheid van meningsuiting op het internet versmallen in rap tempo. Zo bant Facebook foto’s van ons Zwarte Pietenjournaal. Videoplatform YouTube verwijdert filmpjes met kritiek op het coronabeleid van de regering. Internet blijft voor velen een belangrijk informatiekanaal, maar als Nederlandse omroep in het publieke bestel ben je minder afhankelijk van de grillen van internationale techbedrijven. Zo brengen wij volgend jaar een Zwarte Pietenjournaal op tv. Dat tegenhouden op de NPO zou censuur betekenen – en dat willen we met z’n allen niet, toch? Zeker als onderzoek uitwijst dat meer dan de helft van de bevolking de traditionele Zwarte Piet omarmt.

Als nieuwe omroep hebben jullie recht op minimaal 100 uur zendtijd voor televisie en 450 uur voor radio per jaar. Onlangs gaven jullie aan te worden belemmerd door de NPO, met het risico dat jullie nauwelijks zendtijd krijgen. Heeft NPO volgens jou teveel macht als ‘coördinerend orgaan ten opzichte van omroepverenigingen?
Het klassieke publieke omroepbestel in Nederland is uniek omdat iedere stroming haar stem kan laten horen. Toenemende macht van de NPO draait die pluriformiteit helaas de nek om. In de praktijk betekent dit een aderlating voor de veelzijdigheid van het nieuwsaanbod, een essentiële pijler onder een democratisch bestel. Vroeger was de diversiteit met tal van actualiteitenrubrieken en navenante onderlinge concurrentie tussen de omroepen veel groter. Omroep ON! is daarom zo belangrijk, want wij belichten de nieuwsbol van een écht andere kant en voegen daarmee de mening van veel ongehoorde Nederlanders toe.

Oude formats willen wel eens in een iets andere vorm bij een andere omroep of zender nogmaals het licht zien. Welke bestaande tv- of radio-formats zouden goed bij Ongehoord Nederland passen? Met weemoed denk ik terug aan de tijden van Villa VPRO. Een hele ochtend fijne radio met reportages en meningen. De volgende dag hoorde je een ander geluid, die afwisseling verveelde nooit.

En welke reeds bekende presentatoren zou je graag aan je omroep willen verbinden?
We zoeken een fijne persoonlijkheid die kan interviewen en onze missie en visie deelt. Uiteindelijk willen we net als iedere omroep een eigen talkshow. Het verschil is wel dat wij iedereen netjes laten uitpraten.

4 Comments

 1. ON geeft vooral een stem aan nepnieuws en hun goedgelovige achterban die hun “nieuws” voor zoete koek slikt. met een Holocaustontkenner in de gelederen heb je je sowieso compleet gediskwalificeerd. De kans dat ik ooit naar ON zal kijken is nul. Ik behoor immers niet bij de Wilders of Windbuil van Minerva doelgroep.

  • ‘Nederland snakt naar de andere kijk op het nieuws.’

   Nederland snakt naar ON en Knarskens? Het enige waar Nederland naar snackt zijn frikandellen, vegetarische bitterballen en vlammetjes. Rot toch op man met je gehaatzaai.

   (Net als vannacht bij Rikkie van V op 2 met die vresuhlukke misluhkte Koerd Kwaldraven. Op t eind laten ze een niet vooraf beluisterd ingesproken appje horen van een vent met een ongemeen racistische uitspraak. Rikkie en Koerd distantiëren zich ervan, maar beroepen zich op de vrijheid van meningsuiting en willen niet vooraf luisteren, want dat is censuur. Maar vlak daarvoor zaten deze twee simple minds wel geheel onnodig de actiegroep Kick Out Zwarte Piet zwart te maken. Wie haat zaait, oogst nog meer haat!

   Grijp in Peter de Vries, Jurre Bosman, Arie Slob!

   DJ

   Rick van V weg op 2!

   • Dit is geen normaal links meer. Dit is extreem-links-agressief, de reacties die ik hier lees. Voor andere mensen willen bepalen, hoe die in het leven moeten staan. Wat is de volgende stap om uw doelen te bereiken?

    Ongehoord Nederland kan meer nuance brengen bij de NPO. En hopelijk gaat dat gebeuren. Ik wens Ongehoord Nederland veel succes.

    • 4 december 20-21 uit t landelijke nieuws

     Anti-Zwarte Pieten-demonstranten aangevallen met eieren en oliebollen in Volendam

     Rikkie en Koerd vonden dat ook niet agressief, pas als je met stenen gaat gooien ja en vonden dit wel humor.

     Wat is de volgende stap, Patrick, nog meer nuances bij je enge ku-klux-kluppies?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*